Теренске екипе Црвеног крста РС показале припремљеност и оспособљеност свих тимова

Срна
Теренске екипе Црвеног крста РС показале припремљеност и оспособљеност свих тимова

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Теренске екипе Црвеног крста Републике Српске показале су данас у Источном Сарајеву припремљеност и оспособљеност свих тимова у случају природне или друге несреће и њихова координација на терену.

Ова показна вјежба изведена је поводом 13. октобра - Међународног дана смањења ризика од катастрофа.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Сњежана Ковач рекла је да чланови и волонтери ове хуманитарне организације, као и грађани морају бити спремни да у ситуацијама попут земљотреса, поплава и других природних несрећа помогну угроженима с обзиром на то да Српска нема војску која би помогла онима којима је помоћ потребна.

- Црвени крст оспособљава своје вишенамјенске теренске јединице и екипе које сачињавају чланови и волонтери, за прихват и збрињавање становништва, односно с циљем адекватних припрема за кризне ситуације у којима бисмо се могли наћи - рекла је Ковачева новинарима.

Она је појаснила да је данашњом вјежбом приказано на који начин се збрињава становништво које је задесио земљотрес, који изазива општу панику, нестанак лица под рушевинама, повријеђене, али и погинуле људе.

Ковачева је рекла да се у таквим ситуацијама укључује организација црвеног крста и хитне медицинске помоћи.

- Црвени крст у вишенамјенским теренским екипама има и службу тражења, психо-социјалну подршку, кућну његу, те прихватни центар у ком се врши евиденција лица које су се задесиле у земљотресу - додала је она.

Техничар у Хитној медицинској помоћи Источно Сарајево Андреј Ковачевић, који је симулирао кардиопулмоналну реанимацију, рекао је да је за грађане најбитније да се започне реанимација пацијента, јер се тиме "купује" вријеме, док не дође екипа медицинске помоћи која ће му уз помоћ апарата спасити живот.

- Најбитније је да се одреди да ли је пацијент без свијести, а ако јесте потребно је да што прије започне реанимација, јер му то спашава живот. Од свега је најбитније започети компресије, односно масажу срца да би се подстакло да пумпа крв - појаснио је Ковачевић.

У вјежби су учествовале екипе Црвеног крста Источна Илиџа и Пале, Територијална ватрогасна јединица Источно Сарајево и Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља Источно Сарајево, која је поводом 16. октобра, Међународног дана реанимације, представила и кардиопулмоналну реанимацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана