Тегелтија: Велики значај регионалног економског повезивања

Срна
Тегелтија: Велики значај регионалног економског повезивања

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је на Самиту лидера земаља Западног Балкана у Тирани значај регионалног економског повезивања и Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан, који, како је нагласио, има огроман потенцијал за смањење јаза у привредном развоју између земаља Западног Балкана и ЕУ.

Учествујући на панелу о теми "Повезаност на Западном Балкану - финасијска подршка, економски и инвестициони план ЕУ и ИПА три", Тегелтија је рекао да је криза изазвана ширењем пандемије вируса корона показала значај регионалне сарадње, социјално-економску међузависност привреда у региону, као и потребу за даљим продубљивањем веза, како унутар Западног Балкана, тако и са ЕУ.

"Унапређење инвестиција је кључни елемент и покретач продуктивности и конкурентности економије - улагање у развој инфраструктурне повезаности и сваког другог вида повезаности у региону је свакако приоритет на који треба ставити фокус у контексту дугорочног опоравка привреде", рекао је предсједавајући Савјета министара.

Указавши на евидентну потребу за покретањем обимног инвестиционог циклуса, Тегелтија је истакао да је неопходно да се у синергији са ЕУ заједничким напорима створе услови за успјешну реализацију приоритетних пројеката повезивања.

"Предсједавајући Тегелтија је у том контексту поздравио 'дуго очекивани политички договор Европског парламента и Савјета по питању ИПА три', истакавши да је то додатна мотивација за што ефикаснију реализацију Економског и инвесиционог плана за Западни Балкан", наводи се у саопштењу из Савјета министара.

Током обраћања, Тегелтија је исказао спремност Савјета министара да подржи све пројекте који имају за циљ унапређење привредног и пословног амбијента, а тиме и побољшање животног стандарда грађана, те у том контексту поздравио одржавање оваквих састанака.

Домаћин састанка у Тирани био је премијер Албаније Еди Рама, а присуствовали су премијери земаља региона, те комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи.

Након панела о теми повезаности на Западном Балкану, предвиђено је да учесници самита, у оквиру припрема за Берлински самит који ће бити одржан 5. јула, потпишу заједничку изјаву о повећаном ангажману ЕУ на Западном Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана