Тегелтија: Комшић сахрањује БиХ уз аплауз "Пробосанске" јавности

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Институције БиХ и темељи на којима оне функционишу као гумицом су обрисани потезом Жељка Комшића, који је јавно, пред цијелим свијетом, демонстрирао како политичко Сарајево замишља БиХ, која њих не интересује као земља два ентитета и три конститутивна и равноправна народа, истиче Милан Тегелтија, савјетник за правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Тегелтија је рекао Срни да је јуче у 17.00 часова на свјетској позорници Генералне скупштине УН, пред великом свјетском публиком, све уз директни ТВ пренос, Жељко Комшић закопао прву лопату у сахрањивању институција БиХ, уз све аплаузе и одушевљење васцијеле "пробосанске" јавности у Сарајеву.

"Чему је аплаудирала и одушевљавала се та пробосанска јавност, схватиће, како то обично бива, тек послије, када се суочи са посљедицама таквог чина, који је срушио темељ функционисања институција БиХ - консензус, компромис и равноправност народа и ентитета", указао је Тегелтија.

Он је нагласио да политичко Сарајево и бошњачке политичке лидере интересује присвајање БиХ и њена трансформација у бошњачку националну државу и то под маском грађанске државе. "То је оно што сахрањује БиХ, јер то Република Српска, Срби и Хрвати нити могу, нити хоће икада прихватити. Према томе, политичко Сарајево само нек настави да узурпира и присваја институције, претварајући их у бошњачке.

Само нек не поштују процедуре и надлежности. Само нек се понашају бахато и осионо, отимајући права Срба, али и Хрвата. Само нек се понашају као самостални власници БиХ", наводи Тегелтија и истиче да је баш то добро за дугорочне политичке циљеве Републике Српске. Према његовим ријечима, Комшић је показао свима у Републици Српској, чак и оним најнаивнијим, да свака прича о равноправности и уважавању представља тек шарену лажу за лаковјерне иза које се крије сад и нескривена жеља за доминацијом политичког Сарајева у БиХ.

"Ријеч је о класичном присвајању и узурпацији институције Предсједништва БиХ, узурпацији спољне политике и претварању БиХ институције у бошњачку институцију", навео је Тегелтија. Он је констатовао да је Комшић показао да су за њега Срби и Хрвати тек обични декор, који не треба ништа да се пита у БиХ.

"Показао је да кад он, или неко други из Сарајева, каже БиХ, у ствари мисли на Бошњаке и политичко Сарајево. У таквој БиХ Република Српска и српски и хрватски представници су тек лијево и десно сметало, и као такве он их је једноставно изигнорисао, као да не постоје. Међутим, Комшићев и сарајевски проблем је у томе што они ипак постоје, колико год игнорисали њихово постојање, као што постоји и Република Српска која има врло јасну и одлучну националну, а не махалску политику", нагласио је Тегелтија.

Он је напоменуо да посљедице Комшићевог јучерашњег иступа њему доносе краткотрајне аплаузе, а БиХ дугорочни и сад већ тешко рјешив проблем. "Ништа Република Српска јуче није изгубила, изгубила је БиХ, и то је изгубила пуно. Рекао бих да се ради о ненадокнадивом губитку", сматра Тегелтија. Тегелтија је навео да је и оно мало људи у Републици Српској што је имало какву-такву вјеру у могућност постојања БиХ, јуче схватило да у БиХ, какву заговара Комшић и политичко Сарајево, Република Српска, Срби и Хрвати немају мјеста.

Он је додао да сви који се иоле разумију у политику схватају да БиХ, ако је икако могућа, могућа једино као земља консензуса и компромиса, који су уграђени у темеље и све механизме и институције Дејтонског мировног споразума. "Срби и Република Српска имају своје политичке циљеве који су израз већинске народне воље у Српској, који су као такви легитимни, чак и ако су у коначници самосталност и независност Републике Српске", напоменуо је Тегелтија.

Он је навео да Република Српска и њени представници поштују заједничке институције, процедуре и надлежности постојећег система, успостављеног Дејтонским мировним споразумом, да поштују да је начин одлучивања, у оном што је заједничко, консензус и компромис, те да не присвајају оне заједничке институције на чијем челу се налазе представници из Републике Српске.

"На тај начин Република Српска се, без обзира на своје легитимне и дугорочне политичке циљеве, понаша одговорно према Дејтонском мировном споразуму и институцијама и процедурама које су њим успостављене.

Међутим, управо политичко Сарајево и бошњачки политички лидери, присвајањем и узурпацијом тих заједничких институција показују да их БиХ, као земља два ентитета и три конститутивна и равноправна народа, не интересује", поручује Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана