Тегелтија, Кадрић: Изградња ауто-путева незамислива без Брчко дистрикта

Срна
Тегелтија, Кадрић: Изградња ауто-путева незамислива без Брчко дистрикта

БРЧКО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је изграднја ауто-путева у БиХ незамислива без Брчко дистрикта, те да би једна дионица требала да пролази кроз Брчко од запада према истоку, а друга од југа према сјеверу.

Тегелтија је рекао да је важно да се Брчко опредијели за своје трасе, уважавајући Републику Српску и Федерацију БиХ, те да очекује да ће до септембра дистрикт ријешити проблем планске документације у вези са изграднјом траса након чега слиједи експропријација землјишта и израда пројектне документације.

“Оно што очекујемо је да те дионице ставимо у мрежу регионалних и важних путева у БиХ и да за тај дио Брчко дистрикт добије грант средства. БиХ за граднју већине дионица на коридору Пет Ц добија грант средства”, рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Брчком након састанка са званичницима дистрикта.

Говорећи о реконструкцији моста преко ријеке Саве који повезује Брчко и Гунју, Тегелтија је рекао да ће у септембру бити потписан споразум са Хрватском, како би се тај посао што прије завршио и омогућио теретни саобраћај преко моста.

Тегелтија је истакао да је дистрикт сада најболје позициониран када је у питанју проценат додјеле вакцина против вируса корона и да ће испорука бити наставлјена.

“До сада је у БиХ дошло 1.600.000 доза вакцина, што значи да је до сада обје дозе вакцина могло да прими око 800.000 људи. Нажалост, то није урађено. Сада је важно да се почне масовна вакцинација и да се приђе грађанима”, закључио је Тегелтија.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић рекао је да је на састанку договорено да се дистрикт Брчко од сада интензивније укључи у добијање повољних кредита од међународних финансијских институција, у чему ће имати подршку Савјета министара, као и у изградњи великих инфраструктурних пројеката на територији дистрикта.

Састанку Тегелтије и званичника дистрикта присуствовао је и министара комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана