Тата на порођају за 50 до 500 КМ

Ј. Бјелица, Дописници
Тата на порођају за 50 до 500 КМ

Бањалука - Очеви у Српској који желе да присуствују рођењу дјетета морају да плате од 50 до чак 500 КМ, у зависности од установе у којој њихови малишани долазе на свијет, због чега се мали број њих одлучује да у том тренутку буду уз своје супруге.

У Универзитетском клиничком центру Бањалука присуство порођају је најскупље, јер у овој установи очеви морају да издвоје 500 марака.

- Хтио сам да присуствујем тренутку када ми се рађала кћерка, али сам одустао када су ми рекли да ћу морати да платим 500 КМ. Умјесто да мотивишу очеве да и они присуствују порођају, они уводе огромну цијену - рекао је Бранко Момчиловић и додао да родитељи ионако имају огромне трошкове да опреме бебу.

У УКЦ Бањалука истичу да је услуга присуства супруга порођају супруге комерцијалног типа, те да је одлуку о висини цијене донио Управни одбор ове установе.

Додали су да је интересовање за ову услугу у порасту, а до сада су порођају присуствовала 34 оца.

На Одјељењу гинекологије Опште болнице “Свети апостол Лука” у Добоју истичу да је ова услуга већ шест година доступна, те да постоје посебни апартмани за ту намјену, а они очеви који желе да буду ту када њихова беба угледа свјетлост дана, за то треба да издвоје 50 марака.

- Од прије двије године се плаћа. Та цијена се односи на боравак по дану, јер имамо посебан апартман и порођајну салу ако мушкарац жели да присуствује порођају - рекао је портпарол добојске болнице Љубинко Ђурић. Додао је да је интересовање очева да присуствују порођају било веће док се није плаћало.

- У посљедње двије године, од када се плаћа, нема много заинтересованих. Имали смо брачне парове из Бијељине који закупе апартман како би отац могао да дочека свог насљедника или насљедницу - испричао је Ђурић.

У породилишту Дома здравља “Др Јован Рашковић” у Мркоњић Граду омогућено је очевима да присуствују породу супруге, и за то није предвиђена новчана надокнада.

Међутим, у току прошле и ове године, када је рођено око 90 беба, у Мркоњић Граду није било захтјева очева да присуствују рођењу своје бебе.

Породилиште Опште болнице у Зворнику не дозвољава  присуство очева приликом порођаја.

- Из досадашње праксе нисмо стекли утисак да су очеви уопште заинтересовани за присуство порођајима - кажу у зворничком породилишту.

Ђудуровић

Бањалучанин Драган Ђудуровић први је мушкарац који је присуствовао рођењу своје кћерке и пресјекао пупчану врпцу у породилишту УКЦ у Бањалуци, у фебруару прошле године.

- Гледати како твоје дијете долази на свијет је заиста посебан доживљај - рекао је тада Ђудуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана