Свједок потврдио да су заробљеници убијени, а њихова тијела запаљена

Срна
Свједок потврдио да су заробљеници убијени, а њихова тијела запаљена

Сарајево - На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву свједок Тужилаштва БиХ Фаик Вишић рекао је јуче да су код Великог парка убијени заробљеници чија су тијела, како је чуо, одвезена и запаљена.

Вишић је током свједочења рекао да је по задатку “јаких људи” био у пратњи Јусуфа - Јуке Празине јер је био “на своју руку”, преноси БИРН.

Свједок се присјетио да су у марту 1992. године с Алипашиног Поља прешли у објекат у граду у којем је била специјална полиција Драгана Викића, а да су након седам до десет дана прешли у обданиште преко пута.

Вишић је навео да су Јукини људи имали “неке лијеве” акредитације, “као резервни састав полиције”, те да му је једне прилике оптужени Викић дао моторолу и замолио га да “контролише Јуку”. Свједок се присјетио да је у априлу отишао до Специјалне полиције и да је наишао Викић и замолио га да каже да људи Јусуфа - Јуке Празине не уносе оружје.

Недуго затим ушли су људи и рекли да је Мишо Жмиро довео заробљенике који, према ријечима свједока, “више јест него није” био у саставу Јукине јединице, те да је био “на своју руку”.

Вишић је рекао да су заробљеници били постројени на улици поред парка и да се запуцало, те да је са Жмиром било шест-седам људи.

- Видио сам четворицу да пуцају у те постројене уз зид на путу. Један је био са “хеклером” - присјетио се свједок, додајући да је о свему обавијестио Празину.

Вишић је током свједочења навео да је Празина наредио Нермину Узуновићу, званом Шок, и још једном младићу да утоваре тијела у комби, те да је он добио задатак да их одвезу до Бентбаше. Док су тијела утоварана, присјетио се свједок, нико од њих није смио ући у специјалну јединицу, напомињући да су транспортери били упаљени, а цијеви окренуте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана