Светосавска академија у Брчком: Да народ живи у светосавској љубави и јединству

Срна
Светосавска академија у Брчком: Да народ живи у светосавској љубави и јединству

БРЧКО- Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије пожелио је на Светосавској академији у Брчком да српски народ у дистрикту живи у светосавској љубави и јединству.

- То је наш идеал, идеал симфоније немањићке и светосавске, јер Свети Сава је у средњовијековној држави установио симфонију државе и цркве. Да буде двоглави орао са једном круном - поручио је епископ Фотије.

Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је да овакве манифестације омогућавају да српски народ обиљежи један од најзначајнијих празника.

-Визија Светог Саве јесте темељ нашег духовног напретка. Мислим да је то нарочито значајно у времену глобализације. Дражава и наша црква су виши систем наше вриједности и све што радимо треба да буде мјерено тим аршинима - истакао је Милић синоћ у Дому културе.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) "Просвјета" Брчко Драган Томић напоменуо је да је Савиндан школска слава чије обиљежавање је прекинуто у брчанским школама формирањем дистрикта.

- Учинићемо све што је у нашој моћи да то опет буде школска слава дјеце православне вјероисповијести и да их што више учествује у приредбама - рекао је Томић новинарима.

СПКД "Просвјета" додјелило је свестосавске награде епископу Фотију и градоначелнику Милићу за њихов допринос духовном, просвјетном и културном развоју српског народа, као и за развој науке и умјетности у дистрикту.

Организатор Светосавске академије у Брчком били су СПКД "Просвјета" и Српска православна црква.

У оквиру богатог културног програма српски глумац Петар Божовић говорио је текст Светог владике Николаја Станимировића и заједно са публиком прочитао његову "Покајну молитву".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана