Свечане хаљине и одијела чекају боља времена

Анита Јанковић Речевић
Свечане хаљине и одијела чекају боља времена

БАЊАЛУКА - Традиционална прослава матурских вечери изостаће у већини средњих школа у Републици Српској, јер матуранти на испит зрелости не желе у групама до 50 ученика, због чега ће опроштај од средњошколских дана махом организовати на излетиштима.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку којом се од 1. јуна ученицима завршних разреда основних и средњих школа дозвољава прослава матурских вечери. Према тој одлуци школе су обавезне да организују забаве у складу са мјерама које су на снази, односно да број особа на једном мјесту не прелази 50. Како традиционално матурско вече подразумијева далеко већа окупљања од тренутно дозвољеног, дефиле матураната кроз главне улице градова, сликање са породицом и пријатељима, што у овим околностима није могуће, бројни свршени средњошколци су се одлучили за неформални вид прославе на нивоу одјељења.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије и директор Грађевинске школе у Бањалуци Љубан Бајић каже да је немогуће организовати традиционалну свечану забаву уз поштовање свих мјера заштите од вируса корона, због чега ће она махом изостати.

- У петак смо одржали састанак актива и већина директора је рекла да њихови ученици нису за прославу матуре под овим околностима. У Економској школи у Бањалуци се, на примјер, само седам одсто матураната изјаснило за организацију забаве, а бањалучки гимназијалци су једногласно одлучили да самоиницијативно оду на викендицу или излетишта - прича Бајић.

Према његовим ријечима, жеља матураната је да сви славе заједно, да дефилују кроз град, што и јесте поента матурске вечери.

- Прослава матуре под оваквим околностима је и ужасно скупа варијанта, што је разлог више да забаве не буде. Бањалучка Техничка школа има 16 одјељења матураната и према овим мјерама они би требало да славе 16 вечери, што би значило да би музички бенд морали платити 16 пута, што је немогуће - категоричан је Бајић.

Предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије и директорица Угоститељско-економске школе у Приједору Валентина Совиљ каже да 95 одсто матураната школе на чијем је челу није за прославу матуре.

- Огромна већина ученика не жели да слави под дозвољеним условима, тако да прославе за сада неће бити. Чекамо неке боље дане, а свечана прослава можда буде за неку годишњицу матуре. Када су у питању матуранти других школа на подручју приједорске регије, колеге још врше анкетирања. Идеја гимназијалаца је да матурско вече организују у августу - истакла је Совиљ.

Свечане прославе одрекли су се и матуранти требињске гимназије “Јован Дучић”, који су новац намијењен за свечане хаљине и одијела донирали суграђанину Миодрагу Јахури, који је у тешкој материјалној ситуацији.

- Наша школа има 91 матуранта, што значи да би морали славити двије вечери. Дијелити ученике је врло незахвално, сматрамо да би тиме девалвирали матурско вече, које је круна средњошколског образовања - рекао је директор требињске гимназије Мишо Пешић и додао да је једно одјељење организовало вечеру у ресторану на којој се опростило од професора.

Релаксирање мјера

Директорица добојске Гимназије “Јован Дучић” Свјетлана Телебак каже да су заказали термин у угоститељском објекту за 12. јун, али ако тренутне мјере остану на снази, прославе највјероватније неће бити.

- По садашњим инструкцијама надлежних не знамо како да изведемо ту забаву. Ово је пат позиција за нас. Очекујемо у наредним данима да Републички штаб дозволи окупљање 100 особа. У том случају бисмо се могли организовати и славити, јер имамо свега 65 матураната - рекла је Телебакова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана