Све више заинтересованих за пењачке дисциплине: Адреналин побјеђује страх од висине

Јана Кезић
Све више заинтересованих за пењачке дисциплине: Адреналин побјеђује страх од висине

БАЊАЛУКА - Адреналин, уживање у природи, као и многобројни фестивали који су пењање истакли у први план, утицали су на то да интересовање за овим спортом у посљедњих годину дана драстично порасте.

Уврштавање те дисциплине у овогодишње Олимпијске игре подстакло је љубитеље адреналина у Српској да крену у авантуру и препусте се чарима  вертикалног путовања. Пењање, иако је уврштено у екстремне спортове релативно је безбједна активност, под условом да се пењачи придржавају основних правила током читаве експедиције.

Предсједник пењачког клуба  “Соло” из Бањалуке Дамир Мисија за “Глас Српске” каже да је у клубу заинтересованост огромна, а неријетко на прву  почетницима правила зазвуче презахтјевна, али када се крене радити на техници и издржљивости онда то постане, како наглашава, хоби, а некима чак  и такмичарска активност.

- Задњих годину дана далеко је већи одазив и интересовање људи за овим спортом. Тренинге пењања за све узрасте одржавамо како у сали тако и у природи, на стијенама – казао је Мисија, додајући да је најстарији полазник имао 50 година.

Објашњава да је страх који се јавља у почетку нормалан, али да се временом  о њему не размишља на тај исти начин.

- Када сте добро увезани и када партнер који вас осигурава испрати се што радите, безбједни сте и нема разлога за страх - казао је Мисија.

Према његовим ријечима, тренирање у природи је захтјевније и  пењачима   интересантније због додатног адреналина у чијим чарима могу уживати током читаве године.

- У овом спорту постоји неколико дисциплина, такмичарска, гимнастичка, као и тежинско и брзинско пењање које код нас нажалост није заступљено - казао је Мисија, наглашавајући да је тежинско најзанимљивије полазницима. Додаје да велики број фестивала константно подстиче људе и изазива у њима знатижељу да се опробају у пењању.

- Широм БиХ има доста фестивала и кампова који доприносе порасту броја људи који се баве пењањем. Бањалука је на свјетској мапи приказана у најбољем свјетлу јер долазе пењачи из читавог свијета. А да је заинтересованост велика, потврђује и отварање све више клубова - истакао је Мисија.

И предсједник пењачког клуба “Extreme” из Бањалуке Игор Вукић сагласан је да интересовање за овим спортом константно расте.

- Са нашим пењачима најчешће посјећујемо пењалишта у околини Бањалуке, кањон Тијесно, Камени мост, Сутурлију и Пецку, а када нам вријеме допусти одемо и до Националног парка “Козара” и Благаја у Херцеговини - казао је Вукић.

Drill and Chill

Један од фестивала који привлачи велики број пењача је и свјетски познати Drill and Chill који љубитеље адреналина окупља на литицама кањона Тијесно недалеко од Бањалуке. Одржава се од 2015. године када је први пут окупио 70 учесника из 13 држава. Пењачи и авантуристи из цијелог свијета дошли су да истражују нетакнути кречњак у БиХ.

Игор Вукић каже да је фестивал радног карактера.

- Током одржавања сваког фестивала уредимо велики број пењачких смјерова, линија за ходање и стаза, а учесници имају прилику да науче разне вјештине - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана