Све више грађана жели да се вакцинише против короне: Трећа доза погурала интересовање за прву

Јана Кезић
Све више грађана жели да се вакцинише против короне: Трећа доза погурала интересовање за прву

БАЊАЛУКА - У Републици Српској јуче је почела вакцинација трећом дозом вакцине против вируса корона приоритетних група, као што су особе старије од 65 година те хронични болесници, а из домова здравља поручују да је интересовање људи и за прву дозу знатно порасло.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран рекао је за “Глас Српске” да је интересовање за трећу дозу велико те да је распоред доласка на вакцинацију детаљно организован, да би биле избјегнуте гужве.

- Вакцинација трећом дозом кренула је јуче ујутро. Сви они који су се међу првима вакцинисали без размишљања су најсвјеснија категорија становништва и они су наравно заинтересовани и за бустер дозу - рекао је Шаран.

Како је додао, од када је објављено да у Српској почиње вакцинација бустер дозом, јавља им се све више грађана који би жељели да приме прву дозу.

- Има наговјештаја да ће вакцинација првом и другом дозом бити у нешто већем проценту него што је била, што ме посебно радује - рекао је Шаран.

Да је интересовање грађана за вакцинацију бустер, али и првом дозом у порасту потврђује и директорица Дома здравља у Требињу Маја Мићуновић.

- Давање бустер дозе почело је јуче, прво за кориснике и раднике дома пензионера и здравствене раднике који су се ревакцинисали прије 31. марта. Интересовање за трећу дозу је велико, али знатно је порасло и интересовање за прве двије дозе - рекла је Мићуновићева.

Директорица Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин казала је за “Глас” да ће вакцинацију трећом дозом почети у петак, јер су тренутно у фази вакцинације са прве двије дозе у 26 секторских амбуланти, од којих је најудаљенија 70 километара.

- Међутим, забрињава то што млади, испод 35 година, стално одгађају вакцинацију и нешто чекају - казала је Ђукинова.

Како објашњава, они су најчешће у социјалном контакту, заразе се и преносе старијима.

- Наглашавам да је вакцина једина ствар која може спасити живот и апелујемо на млађу популацију да се вакцинише - казала је она.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић истиче да је вакцинација грађана једина опција да се епидемиолошка ситуација стави под контролу и да се здравствени систем стабилизује.

- Процјене су да ћемо бар годину дана бити мирни након треће дозе, што се тиче евентуалних нових ревакцинација, али о том потом, видјећемо шта ће се у следећих годину дана дешавати са ковидом - казао је Бокоњић.

Како истиче, делта сој заиста је у односу на претходне сојеве доста агресивнији и доста напада млађу генерацију.

- Свједоци смо шта се дешава у Српској и Србији, гдје је велики број младих људи на кисеонику или респиратору и гдје је смртност висока. Млади би требало да се вакцинишу. Вакцина није обавезна нити ће бити, али друштвена свјесност и одговорност би морала постојати код свих нас, да ово некако заједнички ставимо под контролу - рекао је Бокоњић.

Проценат

Дејан Бокоњић је истакао да се раније сматрало да је потребно вакцинисати 60 одсто грађана да би се ситуација вратила у нормалу.

- Међутим, с обзиром на јачину делта соја и брзину ширења, потребно је да се вакцинише од 70 до 80 одсто грађана, да бисмо могли да говоримо о враћању иоле нормалном животу - рекао је Бокоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана