Сваки педаљ ораница биће засијан

М. Л.
Сваки педаљ ораница биће засијан

БАЊАЛУКА - Становницима Српске старости до 75 година који живе на селу биће омогућено да излазе с обзиром на то да је прољећна сјетва почела и да треба обезбиједити више домаће хране усљед ширења вируса корона, а ратари поручују да ће сваки педаљ ораница бити засијан.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је јуче да ће становницима до 75 година који живе на селу бити омогућено да несметано обављају пољопривредне дјелатности.

Ту одлуку поздрављају у удружењима пољопривредника и додају да од својих чланова очекују да ову мјеру надлежних не злоупотребљавају те да дозвољено кретање користе у смислу одласка у баште и њиве гдје је у току сјетва поврћа.

- Сви апелују да треба повећати сјетвене површине, а имајући у виду чињеницу да је на селима махом старије становништво, оваква мјера је била за очекивати - рекао је за “Глас Српске” предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Он је додао да сјетва поврћа увелико траје, а да сјетва кукуруза, соје и сунцокрета још није почела јер је земљиште доста хладно.

- Чим временски услови дозволе почеће сјетва и тих јарих култура, а по свему судећи бразда под кукурузом биће значајно дужа него претходних година - казао је Маринковић и нагласио да се не треба уздати у увоз хране, већ засијати сво обрадиво земљиште.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана