Сувласник фирме “Кром рециклажа” Родољуб Динић тврди: Нисмо и нећемо уклонити отпад из Дрвара

Маријана Миљић Бјеловук, Милијана Латиновић
Сувласник фирме “Кром рециклажа” Родољуб Динић тврди: Нисмо и нећемо уклонити отпад из Дрвара

БАЊАЛУКА - Фирма “Кром рециклажа” није измјестила отпад из Дрвара и Босанског Грахова у предвиђеном року, а неће то ни учинити јер, како тврде у том предузећу, то не дозвољавају грађани, који праве живи зид око отпада, због чега ниједан превозник неће да оде по тај материјал.

Један од сувласника “Кром рециклаже” Родољуб Динић казао је за “Глас Српске” да нико од челника Дрвара и Босанског Грахова није хтио да објави резултате анализе према којој је ријеч о текстилном, а не опасном медицинском отпаду из “ковид” болница.

- Грађани Дрвара нам не дозвољавају да тај отпад из хале “Грмеч” помјеримо на Пасјак, гдје је планирано према дозволама. Нама су руке везане. Не знамо шта тачно да радимо. Најбоље да напишете да смо ми међународни терористи, који су увезли на хиљаде тона опасног отпада преко ноћи, што би рекао онај ваш Шпирић (Никола, оп.а.), у договору са италијанском мафијом и Сарајевом како бисмо потрли Србе повратнике у Дрвару. Више не знам шта бих могао да кажем на ту тему јер све је одавно помало постало бесмислено - навео је Динић.

Нагласио је да је БиХ утврдила да је њихов једини пропуст то што материјал није складиштен у хали Пасјак у Дрвару и да је све друго нетачно од тога да немају дозволе, да је отпад увезен преко ноћи и да је ријеч о опасном материјалу.

- Тачно је да је отпад безопасан. То су утврдиле институције у БиХ. Тамо никог не занима здравље људи и заштита животне средине, а богами ни закон. БиХ је нама наложила да вратимо отпад у халу у Пасјак, али грађани Дрвара то не дозвољавају. Праве живи штит око отпада и плаше возаче камиона. Пале ватру и нападају, па се онда међусобно туку. У цијелој тој причи су људи који су осуђивани за корупцију и крађу паса по Дрвару - навео је Динић и додао да су се за ову причу заинтересовали медији из Њемачке и цијеле Европе.

Према ријечима Динића, иза цијеле приче је класично политикантство, које нема везе са законом и здрављем, али је огољено у оном тренутку када су федералне институције објавиле резултате сопствене анализе и доказале да је ријеч о потпуно неопасном отпаду, за који постоје све дозволе.

- Да сам увезао то све о чему се прича, сада бих сједио у Амалфију у Италији и нико од новинара не би имао мој број телефона. Никоме се не бих јавио јер бих био у милионима прљавог новца. Јер, то тако ради мафија - поручио је Динић и додао да су понашањем БиХ послови фирме коју представља срозани на нулу, те да је партнер из Италије раскинуо уговор са њима.

Начелница Дрвара Душица Рунић рекла је да су Динићу сада сви криви да би оправдао своја дјела.

- Не постоје никакви грађани који праве живи зид, постоје само они који траже да отпад буде измјештен - навела је Рунићева за “Глас Српске” и додала да, ако треба, нека суд утврди ко је крив и одговоран за сва дешавања у вези с отпадом у Дрвару.

Она је нагласила да је јуче истекао рок за измјештање отпада, те да поново тражи од федералне инспекције и надлежног министарства да нађу рјешење да отпад буде измјештен.

- Ми ћемо се у четвртак обратити јавности и испричати шта смо све до сада предузели на питању уклањања отпада. На терену се ништа тренутно не дешава - казала је Рунићева.

Из Федералног министарства екологије и туризма јуче нисмо добили одговоре на питање што се дешава са измјештањем отпада из Дрвара и Босанског Грахова.

Према подацима из УИО, “Кром рециклажа” је увезла у Дрвар 294.547 килограма отпада у вриједности од 16.126 марака, а у току ове године у БиХ је стигао отпад у вриједности од скоро три милиона марака.

У истрагу о отпаду у Дрвару укључиле су се све институције, па чак и Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА). Мирним протестима уклањање отпада затражили су и грађани Босанског Грахова.

Тужбе

Родољуб Динић је рекао да су тужили БиХ због свега, те да ће поднијети и тужбу за повреду угледа и части и клевету.

- Тужићемо и начелницу Дрвара Душицу Рунић, али и Николу Шпирића. Биће покренута и тужба због губитка добити посла - казао је Динић.

Предсједавајућа Дома народа Парламента БиХ Никола Шпирић јуче није хтио да коментарише најаву тужбе против њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана