Шувајло: Алија је расељавањем свједока сакрио истину о злочину

Срна
Шувајло: Алија је расељавањем свједока сакрио истину о злочину

БЕОГРАД - Бивши логораш у “Силос” у Сарајеву Ђорђо Шувајло нада да ће Извјештај међународне комисије о страдању Срба у Сарајеву, који ће ускоро бити објелодањен, открити праву истину о злочинима почињеним над српским народом, о којима се није говорило, јер се све покушало сакрити расељавањем свједока широм свијета.

Шувајло сада живи у Аустралији, а истиче да су страдалници сарајевских казамата још 1997. године били расељени.

Према његовим ријечима, огроман број их је добио излазне визе и расељени су широм свијета, па су тако свједоци Алијиних злочина практично нестали.

“На суђење нисмо звани. Шта смо могли да радимо?”, пита Шувајло који је у “Силосу” провео 1.335 дана и свједок је страдања више од 600 Срба у том “паклу на земљи”.

Он се присјетио да је један од официра војне безбједности војске Алије Изетбеговића рекао логорашу Радету Андрићу прије него што је пуштен: “Не бојте се ништа. Благо вама. Вама су Арапи купили 50.000 виза за Америку и САД да се макнете из овог јада”.

“Нико тада није знао шта то значи”, рекао је Шувајло за “Вечерње новости”.

Он је додао да су многима од оних који су отишли жене биле осрамоћене за вријеме тамновања, а породице очајне.

“Када су напуштали Босну нису слутили да жАлијинимж неће имати ко да суди”, истакао је Шувајло и додао да је више од стотину логора за Србе у Сарајеву било у приватним кућама, вртићима, којакаквим командама и подрумима, а Међународни Црвени крст регистровао тек можда двадесетак.

Логор “Силос”, подсјетио је Шувајло, регистрован је у новембру 1992. године, а многи Срби су тамо лежали од маја, док је логор “Храсница”, такође страшно српско губилиште, регистрован 1993. године.

Шувајло се присјетио свједочења Славише Кривића, Данила Богосавца, Јовице Столице и Драгољуба Љујића који су били у првој групи логораша који су из Храснице одведени да копају тунел.

“Логораше су чували људи у црним униформама, а главни је био риђи човјек који се те ноћи задржао два сата. Имао је нову маскирану униформу и нове бијеле патике. Прекраћивао је вријеме гађајући камењем копаче. Звали су га Жути. Када је отишао, људи у црном су рекли заточеницима да су имали част да упознају Бакира Изетбеговића”, рекао је Шувајло који је данима копао тунел.

Он је навео да је у Аустралији завршило 127 логораша са фамилијама. “Остало их је да живи 97. Активно у Удружењу у Сиднеју је 35. Ту је жтужнаж српска Зеница и Херцеговина”, испричао је Шувајло.

Сљедеће године, додао је, обиљежиће годишњицу од гашења посљедњег концентрационог логора у Европи. “У контакту смо са нашим Американцима и Канађанима. Ако не буде ове ковид заразе, план је да организовано дођемо на стратишта”, рекао је Шувајло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана