Сутра обиљежавање 30 година од смрти 12 беба у Бањалуци

Срна
Сутра обиљежавање 30 година од смрти 12 беба у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Одговорност за злочин над 12 беба у Бањалуци, почињен 1992. године, искључиво сноси међународна заједница, изјавио је данас предсједник Републичке организаије породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић и најавио да ће сутра бити обиљежено 30 година од смрти беба које су преминуле усљед недостатака кисеоника.

"Нехуманост свјетских моћника узроковала је гашење једног по једног живота. Овај свијет напустило је тада 12 беба. Тринаеста беба је своју битку за живот изгубила након 14 година, а четрнаестој је ово оставило посљедице које ће носити цијели живот", истакао је Лазић.

Лазић је напоменуо да је ова ароганција ублажена храброшћу пилота, а коначно прекинута акцијом Војске Републике Српске пробојем коридора живота, након чега је успостављена копнена веза са Србијом и омогућен транспорт неопходног кисеоника.

Лазић је истакао да српски народ и Република Српска никада не смију заборавити тај злочин.

Он је најавио да ће сутра у организацији Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила у Бањалуци бити обиљежено 30 година од смрти 12 беба у Универзитетском клиничком центру Бањалука, које су преминуле усљед недостатка кисеоника.

Код Споменика 12 беба на Новом гробљу у 10.00 часова биће служен парастос и положено 12 ружа, у 11.00 часова биће положено цвијеће и на Спомен-обиљежје "Живот", поред зграде "Пошта Српске", а у 11.15 часова предвиђено је обраћање званичника.

Одлуком Савјета безбједности УН, у мају и јуну 1992. године, били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана