Суша спржила њиве под кукурузом

Милош Васиљевић
Суша спржила њиве под кукурузом

БАЊАЛУКА - Велика суша и слаба влажност земљишта оставиће ове године пољопривреднике са минималним приносима кукуруза широм Српске, а род ове културе, која је значајна за исхрану стоке, подбациће 80 одсто у односу на очекивано.

Дуг период без кише упропастиће скупу сјетву па се пољопривредници већ сад хватају за главу јер је принос испод свих очекивања.

У Семберији размишљају о томе да добар дио рода претворе у силажу и тако спасу што се спасти да иако је и квалитет споран.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић каже за “Глас Српске” да ће слаба година када је ријеч о кукурузу додатно отежати посао пољопривредницима. 

- Суша је узела данак и овој ионако осиромашеној пољопривреди у Семберији, а приноси кукуруза биће умањени за 80 до 90 одсто, скоро да неће бити ништа. Кукуруз на њивама фактички је скуван - рекао је Бакајлић.

Према његовим ријечима, пољопривредници покушавају да нађу рјешење.

- Међутим, нема врења, нема зрна, влаге и скроба. Силажа неће бити ни приближног квалитета како смо очекивали. Оптимални рок за бербу је октобар, али ће кренути већ крајем септембра, јер су неки кукурузи већ почели обарати клипове. Неће бити ни квалитета, ни рода, мислим да ће нас ово докрајчити - каже Бакајлић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара РС Владимир Усорац истиче за “Глас” да ће ово бити једна од тежих година у посљедње двије деценије.

- Доћи ће у питање опстанак многих фарми. Има њива гдје се не мора ни брати кукуруз, јер је суша све уништила. Нема приноса, сјетва је била скупа. Бићемо приморани да смањимо сточни фонд на јесен - истакао је Усорац.

Ни у Лијевчу пољу није ништа боља ситуација. Један од највећих произвођача на том подручју Жарко Шврака из Врбашке, који има 43 парцеле ове пољопривредне културе, истиче за “Глас” да им временски услови нису ишли наруку.

- Период без кише скупо ћемо платити. Борба је само да и то најминималније спасемо у силажу за неколико дана, али то није квалитетно. Нема кише, ни падавина, земља је сува метар дубоко, без влаге. Сточна храна је проблем, шта ћемо ми који имамо више од 100 грла, не можемо држати стоку да буде гладна - пита се Шврака. Додао је да пољопривредници не памте гору годину.

Наводњавање

Саво Бакајлић наглашава да системи за наводњавање само дјелимично могу да ублаже недостатак кише.

- Ако године буду са оваквим врућинама и сушама, не могу нас спасти ни системи за наводњавање. Уз слив Дрине и Саве нешто и има кукуруза, али је проблем јер нема довољно количине - рекао је Бакајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана