Суша преполовила род кукуруза у Семберији

Срна
Суша преполовила род кукуруза у Семберији

БИЈЕЉИНА - Процјењује се да ће укупни обим производње кукуруза у Семберији бити смањен за више од 50 одсто у просјеку због суше која траје од маја, рекао је Срни Драган Зарић, руководилац подручне јединице у Бијељини владиног Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

-Усјеви кукуруза у Семберији су у врло различитом стању у зависности од терене, тамо гдје је лошији тип земљишта усјеви су увелико страдали и очекује се смањење приноса за 70, 80 па и више процената, јер има парцела гдје неће бити шта да се убере - каже Зарић.

Према његовим ријечима, на плоднијем земљишту уз ријеке Дрину и Саву и мање водотоке у Семберији усјеви су за ове услове у бољем стању и очекује се мања штета на приносу.

Посљедња три дана у Бијељини је локално било кише, али Зарић каже да су то минималне количине падавина између два до 20 литара, зависно до локалитета и да ће утицај тих количина падавина бити врло различит, тамо гдје је усјев већ страдао киша не помаже ништа, једино може мало помоћи у атарима гдје су усјеви сада бољи.

Он је додао да уз сушу која траје дуже него ранијих сушних година, средње мјесечне температуре су за 2,5 степени више у односу на вишегодишњи период, а од посебног значаја је да је средња максимална температура била у просјеку изнад максималне температуре које биљка кукуруза може да поднесе у току раста и развића.

Зарић је рекао да на лошијим типовима земљишта у Семберији жетва оно кукуруза што је преживјело сушу већ може да почне, иако је оптималан рок за жетву кукуруза на овом производном подручју септембар.

Вишегодишњи просјечан принос кукуруза у Семберији је 6,5 тона по хектару, а под кукурузом је на овом подручју 26.000 хектара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана