Суша обрала воћњаке

Јована Ивановић
Суша обрала воћњаке

БАЊАЛУКА - Тропске врућине задале су главобоље воћарима у Српској, који истичу да ће овогодишњи принос јабука и крушака због суше бити преполовљен у односу на прошлу годину.

Недостатак кише и влаге нису могли надомјестити ни системи за наводњавање, јер је воду са порастом Целзијуса све теже обезбиједити.

Уз крушке и јабуке ништа боље нису прошле ни шљиве, брескве и остало воће па воћари све наде полажу у кишу, која ја најављена ових дана, да би били спашени преостали плодови.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић каже за “Глас” да у многим воћњацима због временских неприлика ове сезоне неће ни бити бербе.

- У мом воћњаку због суше приноси коштуничавог и јабучастог воћа су преполовљени. Род крушака је на многим локалитетима скроз подбацио, успјеле су тек на неким већим висинама - рекао је Дојчиновић.

Објашњава да чак три сорте јабука нису ни родиле.

- Ријеч је о златном и црвеном делишесу те сорти и грени смит, а ајдареда, као једне од водећих сорти, има мање за 50 одсто - објашњава Дојчиновић.

Да је ситуација алармантна сагласан је и воћар Душко Тепић, који за “Глас” каже да пумпе са водом могу помоћи, али не спасити ситуацију.

- Пумпама за воду и системима за наводњавање настојимо да одржимо воће у животу и оно што је за воћку најбитније, а то је њено стабло. Међутим, без кише све је то недовољно - рекао је Тепић.

Прољеће

Воћарима на руку није ишло ни вријеме у прољеће.

Како је истакао Драгоја Дојчиновић, због изузетно топлих дана воћке су тада раније процвјетале, а мразеви, који су потом услиједили, наштетили су пупољцима, тако да суша која тренутно траје лакше наноси штету плодовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана