Шумске животиње харају селима широм Српске: Дивљач напада стоку и бере љетину

Јана Кезић
Шумске животиње харају селима широм Српске: Дивљач напада стоку и бере љетину

БАЊАЛУКА - Ловци широм Српске имају пуне руке посла због дивљачи која уништава усјеве и напада стоку, а најновији примјер догодио се на имању Кривдић у Козарској Дубици, гдје су вукови или шакали заклали шест оваца.

За домаћина Самира Кривдића, на чијем имању је дивљач наоштрила зубе, прича о том догађају је болна јер, како каже, према свакој животињи се опходи са много љубави.

- Покушавам то некако заборавити. Када сам неко јутро отишао да нахраним стоку, угледао сам да је крволочна животиња заклала шест оваца - казао је Кривдић додајући да су касније схватили да недостаје још пет оваца за које не знају да ли су побјегле или их је нешто одвукло у шуму.

Примијетио је, каже, да је још осам оваца имало додира са предатором јер им је вуна била почупана.

- Претпоставка је да се ради о вуку или више њих, иако је чудно да су тако близу пришли. Да је шакал, сматрамо да би га пси отјерали - објашњава Кривдић додајући да им се слична ситуација догодила прије четири године, када су имали упад паса луталица, те је 19 оваца настрадало.

Предсједник Ловачког удружења “Јелен” из Козарске Дубице Слободан Боројевић казао је за “Глас Српске” да су крајем августа добили дојаве о присутности шакала на подручју њиховог ловишта, те да су организовали хајке на њега.

- Шакали су већином прешли преко Уне и Саве из сусједне Хрватске, дивљач не познаје границе. Овдје су се удомаћили и размножили - каже Боројевић.

Предсједник Ловачког удружења “Срна” Србац Горан Савановић потврђује да сва ловачка друштва која се налазе дуж ријека Саве и Дрине, на граници са Србијом и Хрватском, имају изразито појачану активност у вези са шакалима.

- Хајкама и нешто рјеђе појединачним чекањем боримо се против шакала, али показало се да то није довољно. Покрећемо иницијативу у Ловачком савезу РС да и он буде увршћен у дивљач јер до сада није био на овим просторима - казао је Савановић. Додаје да ловце награђују да одстријеле шакала дајући им кутију од 20 метака као стимуланс.

Како кажу у овом удружењу, шакал је дивљач која се мора уништавати, јер гдје год се он појави, врло брзо настане празан простор.

- Борба са шакалом неће се моћи наставити само одстрељивањем јер, ако се размножавање настави овим темпом, мораће се употријебити неке друге методе, тровање или нешто слично - рекао је Боројевић.

Подсјетио је на примјер у центру Српца, када је прије неколико година недалеко од вртића одстријељен пар шакала који се сакрио иза цијеви и ту направио гнијездо. Ријеч је о опасној дивљачи која прилази кућама.

Како Боројевић истиче, ове године експанзија је и у бројности дивљих свиња и нема терена на којем није нанесена штета.

- Прихраном смо почели да их задржавамо на одређеним локацијама да не улазе у усјеве и да не праве штету, али без обзира на све то, штета је присутна - рекао је Боројевић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Владимир Усорац потврдио је за “Глас Српске” да дивље свиње у пољу кукуруза нису ријетка појава, а како истиче, то до сада у Прњавору није био проблем.

- У близини моје фарме ходају двије крмаче са 18 прасади. Ове године нема толико кукуруза, па самим тим и штета је далеко мања - казао је Усорац додајући да, тамо гдје нема становника, има дивљачи, а то је знак да нема више становника на селима.

 И шљиве на удару

Дивљач прави проблеме и мјештанима села у западнокрајишким општинама у ФБиХ. У селу Колунић код Босанског Петровца медвјед већ неколико дана обилази воћњаке. Мјештани причају да већ неколико јутара затичу поломљене гране у воћњацима те додају да медвјед не би долазио у село да у шуми има хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана