Шумокрадице сијеку пуном паром

Милијана Латиновић
Шумокрадице сијеку пуном паром

Бањалука - Упркос појачаним контролама промета шумских дрвних сортимената које се спроводе у Републици Српској с циљем смањења бесправне сјече, шумокрадице и даље пустоше шуме и тако убиру зараду која се мјери стотинама хиљада марака.

О том проблему расправљаће Влада РС на тематској сједници која би требало да буде одржана до краја ове или идуће седмице.Да шумокрадице и даље причињавају огромне губитке потврђују подаци предузећа “Шуме Републике Српске” према којима је за шест мјесеци ове године у шумским газдинствима почињена штета тешка 813.494 марке.

- Бесправно је посјечено и отуђено 5.048 кубика, док је 786 кубика бесправно посјечено, али не и отуђено. Украдена су и 52 кубика израђених шумских дрвних сортимената, док штета у шумским културама износи 21 кубик - навели су у “Шумама РС”.

Додају да је количински у првом полугодишту ове године шумска штета у односу на исти период лани мања за 104 кубика нето масе или вриједносно за 62.949 КМ.

- У прошлој години укупна евидентирана шумска штета на нивоу предузећа износила је 15.583 метра кубна нето масе, односно 2,15 милиона марака - истакли су у “Шумама”.

Због шумокрадица пуне руке посла имају и службеници Министарства унутрашњих послова (МУП) РС који су за шест мјесеци ове године евидентирали 96 кривичних дјела у вези са украденим шумским сортиментима, што је 21 кривично дјело више у односу на исти период прошле године.

- За шест мјесеци ове године одузето је 667 метара кубних украдених шумских сортимената, чија је вриједност процијењена на 64.500 КМ - навели су у МУП-у.

Да је крађа шуме и даље веома озбиљан проблем у Републици Српској потврђује и помоћник министра за шумарство РС Горан Зубић, наводећи да ће тај проблем ускоро разматрати Влада.

- Активно припремамо документа за посебну сједницу Владе РС која ће бити одржана на тему шумарства, крађе шуме и пословања Јавног предузећа “Шуме Републике Српске”. Сједница ће вјероватно бити одржана до краја ове седмице или током идуће - рекао је за “Глас Српске” Зубић.

Влада РС је још 2015. године усвојила акциони план на основу којег се контролише промет шумских дрвних сортимената. У контролама учествује шумарска инспекција, јавно предузеће и припадници МУП-а, а контролишу промет дрвних сортимената, пиланска постројења и бесправну сјечу.

 

Локације

Горан Зубић каже да је крађа шуме најизраженија у Сокоцу, Палама, на Јахорини, те околини Добоја и Бањалуке.

- Колико је тај проблем озбиљан свједочи податак да се на годишњем нивоу у Српској бесправно посијече између 15.000 и 20.000 кубика шуме - рекао је Зубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана