Шума и скела најризичније

Милош Васиљевић
Шума и скела најризичније

БАЊАЛУКА - Падови са скеле и несреће приликом сјече шуме су међу најчешћим узроцима повреда на раду која неријетко имају и фаталан исход, што потврђују подаци Инспектората Српске према којима су за прва четири мјесеца ове године живот изгубила два радника.

Како су појаснили за “Глас”, обје повреде са смртним исходом догодиле су се у шумско-дрвној индустрији.

- Од јануара до краја априла догодиле су се 23 теже повреде на раду. По областима највише их је у грађевинарству, односно девет. Затим слиједе повреде на раду из осталих дјелатности, укупно шест, шумско-дрвној индустрији пет, електро двије и хемијској једна повреда. У истом периоду лани догодило се 35 тежих повреда, а једна особа смртно је страдала у области грађевинарства - кажу у Инспекторату.

Како наводе, најчешће утврђене неправилности односиле су се на организовање послова заштите на раду, вршење периодичних прегледа средстава рада и опреме, обезбјеђење употребних дозвола за средства рада и опрему, оспособљавање радника за безбједан и здрав рад, ревизију акта о процјени ризика и друго.

- У повреде на раду убрајају се и повреде које се догоде приликом доласка на посао и одласка с посла, што значи да нису у директној вези са провођењем мјера заштите на раду од стране послодавца - напомињу из Инспектората.

Предсједница Гранског синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Драгана Врабичић каже за “Глас” да се 99 одсто повреда у грађевинарству може спријечити.

- Главни узрок несрећа је најчешће немар. Кршење Закона о заштити на раду и лош рад инспекције на грађевинским објектима доводи до проблема. Несреће се дешавају и мимо тога, али такав број повреда некада, нажалост, и са смртним исходом упућују само на немар - тврди Врабичићева.

Она истиче да се трагедије могу спријечити ако се поштује Закон о заштити на раду и стратегија о заштити здравља на раду, али и да инспекција ради свој дио посла.

- Када изађу на терен треба да утврде да ли су обезбијеђени сви услови за безбједан рад, да ли су скеле у реду и имају ли радници потребну заштитну опрему и тек онда дозволе за радове - казала је она.

Да контроле треба појачати сматра и предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић. Он за “Глас” каже да се морају створити услови да Инспекторат запосли већи број инспектора који би помогли послодавцима да заштита на раду буде на знатно вишем нивоу.

- Јасно је да су шумарсто и грађевинарство области у којима се људи највише повриједе због природе посла. Одговорност је на послодавцу, али је одговорност и на држави као контролном органу. Тамо гдје су инспектори контролисали не дешавају се повреде или су сведене на минимум, али питање је да ли имамо довољно инспектора да преконтролишу сва могућа радна мјеста. Ми одавно указујемо да немамо довољно инспектора заштите на раду и инспектора рада - рекао је Тривић.

Казне

За све оне који не поштују стриктно Закон о заштити на раду прописане су високе казне.

- У зависности од врсте почињеног прекршаја казне се крећу у распону од 1.000 КМ до 15.000 КМ за правно лице, а за одговорно лице у правном од 100 КМ до 1.500 КМ - рекли су из Инспектората.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана