Шулић: До краја године нови закон о боравишној такси

Срна
Шулић: До краја године нови закон о боравишној такси

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изразио је данас наду да ће до краја године бити донесен нови закон о боравишној такси којим ће додатно бити уређена област туризма.

Он је изразио наду да ће се Нацрт закона о боравишној такси наћи пред посланицима Народне скупштине Републике Српске средином трећег квартала, а да ће до краја године бити и усвојен.

Шулић је изрази задовољство што су се град Источно Сарајево, градска Туристичка организација и Савез општина и градова Републике Српске активно укључили у процес израде Нацрта закона о боравишној такси.

-Радна група ради на изради закона о боравишној такси. Овим законским актом ће дефинитивно бити олакшана пријава туристима, односно, хотелијерима и људима који врше издавање смјештаја путем одређеног софтвера или апликације - изјавио је Шулић новинарима након састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и представницима градске Туристичке организације.

Напоменуо је да тај модел постоји и у земљама региона, те да ће сличан софтвер и начин пријаве боравишне таксе бити уведен и у Републици Српској.

-То ће нам омогућити да лакше видимо кретање броја туриста на туристичким дестинацијама, лакше контроле туристичких дестинација - рекао је

Шулић и напоменуо да ће увид у кретање броја туриста олакшати и посао запосленима у туристичким организацијама.

Као примјер Шулић је навео да су прије два дана објављени подаци о броју туриста за април, јер се морао чекати Завод за статистику, односно да прође 45 дана неопходних да неко пријави боравишну таксу.

-Фактички, каснимо са подацима 45 дана и то доводи до проблема да можемо вршити контроле и све ово што ће вршити туристичке организације на подручју Републике Српске - рекао је Шулић.

Када је ријеч о инспекцијским контролама, Шулић је нагласио да су оне предвиђене и у актуелном закону и да циљ Министарства није да спроводи репресију, него едукацију и да онима који се баве туризмом буде објашњено како да легално послују.

-Данас сам добио податак о процјени да је прошле сезоне било милион ноћења на Јахорини. Завод за статистику Републике Српске није детектовао толики број ноћења - рекао је Шулић и нагласио да је према подацима Завода на подручју Републике Српске током прошле године евидентиран незнатно већи број од милион ноћења.

Шулић је рекао да не заговара кажњавање, него да свима који се баве туризмом буде објашњено колико је битно да су видљиви за Министарство и Владу Републике Српске.

-Када сте у црној зони не можете рачунати на било какву помоћ нии локалне заједнице нити Владе. Када причамо о буџету, по неким подацима БДП Републике Српске је само један одсто везан за туризам. Сигуран сам да је у овом тренутку то много више - рекао је Шулић.

Он се осврнуо на састанке које је имао данас у Источном Сарајеву и јуче на Јахорини, истичући да сви кандидују сличне проблеме и заговарају слична рјешења.

-Јуче смо имали и британског тур оператера жТуиж, који је заинтересован да настави сарадњу са Јахорином. Имали састанке са хотелијерима, представницима Олимпијског центра „Јахорина“, данас са градоначелником Источног Сарајева Ћосићем - рекао је Шулић и истакао намјеру

Министарства да појача туристичке капацитете Јахорине и Источног Сарајево.

Шулић је најавио да ће за мјесец дана на Јахорини бити организован округли сто у области туризма, на којем би се тражила рјешења за проблеме која у овом тренутку муче туристичку браншу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана