Суђење за злочине над српским заробљеницима: Ломили им зубе и крвнички их газили ципелама

Агенције
Суђење за злочине над српским заробљеницима: Ломили им зубе и крвнички их газили ципелама

САРАЈЕВО - На суђењу за злочине над ратним заробљеницима, припадницима Војске Републике Српске (ВРС) почињене на подручју Горажда и Вишеграда, свједок Тужилаштва БиХ Рајко Елек испричао је да је био премлаћиван након што је одведен од куће и да је био затворен до 6. фебруара 1996. године.

Елек је рекао да је у јулу 1995. године с братом скупљао сијено у близини родитељске куће на подручју Пала када су дошли непознати војници и одвели их заједно са Руштом Спахићем, Бошњаком који је ту чувао стоку. 

Свједок је навео да су их одвели у Осаницу, општина Горажде, и да су их претукли. 

"Каже - сад ћете бити испитани, у којој си бригади био, колико си муслимана побио... Поломили су ми зубе", рекао је Елек, који је тада имао 60 година. 

Он је испричао да су из Осанице пребачени у подрум зграде тадашњег ЗОИЛ-а у Горажду (Завод за осигурање имовине и лица) и да је ту било и неколико затвореника из Рогатице и Рудог, додавши да су сутрадан вођени на испитивање, преноси Бирн. 

Елек је навео да је касније од других чуо да су ту били неки Спаховић, Требињац и Радача који је знао сићи у подрум и питати шта има, те су се други према њему односили као према старјешини. 

Свједок се присјетио и да је, након што је пала граната, група од шест униформисаних лица дошла у подрум и испребијала их. 

"Ципелама газе по нама. Лежиш к'о балван...Недјељу дана нисмо могли устати", рекао је свједок, додајући да је имао поломљена ребра и да је долазио љекар и давао лијекове, те да су и други затвореници били модри и крвави. 

Ћамилу Рамићу, Мехмедалији Топаловићу, Химзи Селимовићу и Рамизу Мићиводи суди се за злочине над ратним заробљеницима, припадницима ВРС почињене на подручју Горажда и Вишеграда у периоду од 1992. до 1994. године, а Мехмеду Добрачи за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене у периоду између фебруара и октобра 1995. на подручју Рогатице и Горажда. 

Према оптужници, они су били припадници такозване Армије БиХ, углавном на позицијама у безбједносном сектору. 

Суђење ће бити настављено 9. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана