Судије радије “ударају” по џепу

Анита Јанковић-Речевић
Судије радије “ударају” по џепу

Бањалука - Иако је судовима у Републици Српској омогућено да иза решетака пошаљу грађане који почине прекршај, домаће судије су у посљедње четири године врло ријетко изрицале најстрожу казну.

Важећи Закон о прекршајима РС, који је на снагу ступио 2014. године, предвидио је казну затвора за почињене прекршаје, а са примјеном се почело тек годину касније, када је донесен Закон о јавном реду и миру.

Према подацима 16 основних судова, од укупно 19 колико их дјелује на подручју Српске, казну затвора починиоцима прекршаја од 2015. до марта ове године изрекло је свега седам судова и то махом у свега два-три случаја, док девет судова није слало грађане на излежавање казне због почињених прекршаја. Међу судовима који су изрицали казну затвора најстроже су биле судије у Прњавору и Приједору.

У Основном суду у Прњавору у посљедње четири године изречене су 24 казне затвора за почињене прекршаје.

- Казну затвора у 2015. години добило је пет особа, 2016. њих седам, 2017. четири и лани осам. Неки грађани су кажњени више пута - рекли су у прњаворском Основном суду.

У периоду примјене Закона о прекршајима РС Основни суд у Приједору казном затвора казнио је 11 особа и то њих пет 2016, четири 2017, те по једну особу ове и прошле године.

У Основном суду у Бањалуци кажу да су одласком у затвор казнили три лица, и то два починиоца прекршаја на спортским приредбама којима су изречене условне казне затвора, те једну због нарушавања јавног реда и мира, која још није правоснажна.

- За прекршаје се могу прописати казна затвора или новчана казна, које могу бити изречене и заједно. Казна затвора се изриче само као главна казна, док се новчана може изрећи и као главна и као споредна. Казна затвора се прописује само за оне прекршаје чијим би извршењем могла настати опасност за живот и здравље људи или у случајевима када се теже наруши јавни ред, као и за прекршаје насиља у породици и на спортским приредбама - појаснили су Основном суду у Бањалуци и додали да се казна затвора не може прописати у трајању краћем од десет ни дужем од 60 дана.

И Основни суд у Дервенти казном затвора казнио је троје окривљених и то једног 2015, а двоје прошле године. Судије у основним судовима у Бијељини и Новом Граду од 2015. године до марта ове године иза решетака су послали по два лица, док је суд у Сокоцу изрекао једну казну затвора.  

Основни судови у Градишци, Котор Варошу, Фочи, Требињу, Добоју, Модричи, Зворнику, Теслићу и Вишеграду у поменутом периоду нису изрицали казне затвора за починиоце прекршаја.

- Тај вид кажњавања није изражен у пракси - кратко је рекао секретар Основног суда у Градишци Мирон Бјеловук.

Бањалучки адвокат Дарко Кременовић сматра да казна затвора не би требало ни да постоји за починиоце прекршаја.

- Затворска казна у пракси није популарна јер је прекршај најблажи облик угрожавања неког општег добра. Ту се не ради о казни затвора у смислу санкције, већ је у питању принудно средство да се плати казна. На примјер, ако неко дугује 500 КМ казне и судија му изрекне пет дана затвора, та особа када изађе вани и даље има новчану казну, што је бесмислено, поготово што сваки дан боравка у затвору кошта државу - рекао је Кременовић. Додао је да би требало омогућити да се новчане казне починиоцима прекршаја преиначе у затворску.

- Ако, рецимо, неки возач дугује 20.000 марака на име неплаћених казни, требало би да му се казна преиначи у шест мјесеци лежања у затвору и након што одлежи пола године неће му пасти на памет да пролази кроз црвено, прекорачи брзину и слично - навео је примјер Кременовић.

Изузеће

У бањалучком Основном суду навели су да се за прекршај правног лица и одговорног лица у правном лицу може прописати само новчана казна. 

- Казном затвора не могу се казнити ни малољетници, нити је могуће изречену казну затвора замијенити новчаном казном - појаснили су у Основном суду у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана