Студије на “Прометеју” по европским трендовима

Анита Јанковић-Речевић
Студије на “Прометеју” по европским трендовима

Бањалука - Студенти из Српске и региона који стичу знање на Високој школи за примијењене и правне науке “Прометеј” у Бањалуци од идуће академске године добиће прилику да се школују по најсавременијим програмима који се примјењују у лондонској пословној школи “Apsley”, захваљујући којима ће савладати све вјештине будућег занимања и спремно закорачити у пословни свијет.

Ово је омогућено захваљујући Споразуму о сарадњи који су јуче у Бањалуци потписали директор “Прометеја” Драган Илић и академски директор и професор с “Apsleyа” Себастијан Фулер. Договорена сарадња између ових двију високообразовних установа одвијаће се у области размјене студената и наставно-научног особља.

Консултант на реализацији уговора о сарадњи Синиша Пепић појаснио је да ће од академске 2019/2020. године настава за студенте економских студија, осим по редовном програму “Прометеја” који се реализује посљедњих година, бити организована и по новом програму који је усклађен са савременим трендовима образовања економиста и менаџера у Великој Британији и Европској унији.

- Партнери из Лондона сматрају да образовни програм “Прометеја” савршено одговара визијама њихове школе, захваљујући чему је и договорена сарадња и креиран нови, заједнички програм. Предвиђен је четворогодишњи студиј са 240 ЕЦТС бодова и студенти из Бањалуке слушаће предавања професора с “Apsleyа”. Они ће имати прилику и да одлазе у студијске посјете Великој Британији, али и да учествују на конференцијама које “Apsley” организује широм свијета - рекао је Пепић.

Додао је да ће у реализацији сарадње активно учествовати и редовни професори са “Прометеја”, што ће им омогућити да презентују своје радове и на тај начин подигну свој професионални и академски капацитет.

- Биће то одлична прилика и да презентују академску заједницу Српске у свијету - навео је Пепић. Истакао је да је споразум између ових двију установа доказ да је образовни програм који се примјењује у “Прометеју” на високом нивоу, те да је на тај начин одато признање како овој бањалучкој високој школи, тако и високошколском систему у Српској.

Себастијан Фулер је рекао да “Apsley” са “Прометејем” жели да ради на едуковању и развоју успјешних пословних људи те да створи могућност за рађање нових предузетника и покретање нових врста бизниса.

- Желимо да помогнемо младим људима које ћемо образовати да усаврше своје пословне идеје и дјеловање те да их доведу до глобалног нивоа и тако сруше границе које постоје у пословном свијету - истакао је Фулер.

Додао је да ће, како се сарадња буде развијала у наредним годинама, радити и на заједничком довођењу капитала који је потребан за покретање “стартап” компанија.

- Ово неће бити процес у једном смјеру, већ сарадња која ће се одвијати у више праваца. Најбољи ефекат ћемо постићи удруживањем предавача како бисмо размјеном искуства и знања подигли капацитет студената да својим знањем буду конкурентни на тржишту. То ће допринијети и професорима, како нашим, тако и онима из БиХ који ће своја знања донијети у Лондон - навео је Фулер и додао да су пословање и живот на овом подручју због комплексности региона створили предаваче и професионалце с изузетним вјештинама.

Фулер је навео да “Apsley” годишње одшколује од 400 до 600 дипломаца те да имају представништва у Чешкој, Словачкој, Мађарској, Пољској и Аустрији.

- Сада смо и у Бањалуци, одакле почињемо да освајамо остатак региона. Очекујемо велики број студената с овог подручја који ће донијети своје идеје у нашу школу, која није класична. Наш посао није само да усадимо знање, ми креирамо заједницу студената и експерата који размјењују искуства и идеје. То је визија и “Прометеја”, тако да сам веома срећан и узбуђен због сарадње - додао је Фулер.

Драган Илић је рекао да је ово велики успјех за високошколску установу на чијем је челу.

- На овом радимо већ годину дана и уз велику помоћ консултанта Пепића дошли смо до споразума који ће нашим студентима омогућити лакше студирање. Уз диплому “Прометеја” добиће и диплому “Apsleyа” - рекао је Илић и додао да висока школа “Прометеј” постоји већ 12 година, те да на два смјера, економија и транспортно инжењерство, годишње има око 500 студената на све четири године студија.

Постдипломске студије

Синиша Пепић је истакао да ће студенти након завршетка основних студија на “Прометеју” имати могућност да похађају мастер и докторске студије по програму лондонске школе.

- У питању је самостални програм “Apsley”, а нашим студентима биће омогућено да похађају постдипломске студије по “Apsley” програму без одласка у Лондон. И мастер и докторске студије моћи ће завршавати у Бањалуци, у просторијама “Прометеја” - појаснио је Пепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана