Студентски центар “Никола Тесла” кориговао одлуку о субвенцијама за смјештај и храну: Техничка грешка изазвала пометњу

Данијела Бајић
Студентски центар “Никола Тесла” кориговао одлуку о субвенцијама за смјештај и храну: Техничка грешка изазвала пометњу

БАЊАЛУКА - Студентима без једног родитеља, а који су станари Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци, неће бити ускраћена досадашња права, јер је информација да се за њих укида субвенција за смјештај и исхрану у мензи настала усљед техничке грешке.

Вијест да ће станари дома из ове категорије убудуће плаћати пуни износ умјесто пола проширила се друштвеним мрежама и изазвала револт студената, који су одмах покренули петицију.

Међутим, да нема мјеста паници, студентима је јуче поручио директор Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци Драгослав Топић рекавши за “Глас Српске” да је приликом куцања одлуке направљена грешка, те је спорна одлука коригована.

- Вијест о укидању ове субвенције добио сам јуче и одмах сам реаговао. Ништа се ове године у односу на прошлу није измијенило, све остаје по старом. Студенти без оба родитеља и дјеца погинулих бораца ослобођени су плаћања. Студенти са једним родитељем и дјеца ратних војних инвалида плаћаће пола износа - рекао је Топић.

Додао је да студената без једног родитеља нема пуно у дому, те да управа није имала намјеру да баш њима укида ту субвенцију.

- Студентима без једног родитеља који су већ платили смјештај и храну за текући мјесец по пуној цијени, износ ће бити рефундиран првом приликом - казао је Топић.

Станарка дома Марија Андрић из Вишеграда, студент четврте године, каже да је у сриједу умјесто 12,5 КМ за смјештај издвојила 25 марака.

- Веома сам се изненадила када сам видјела да морам платити пуни износ. За храну мјесечно издвајамо 45 КМ, што је 50 одсто од укупног износа, али то накнадно плаћамо. Драго ми је да је спорна одлука брзо измијењена јер би то био велики удар на буџет многих студената, посебно породица које имају два или више студената који бораве у дому, а финансира их један родитељ - истиче Андрићева. 

Према њеним ријечима, одлуком су остала затечена и дјеца ратних војних инвалида пете и шесте категорије, која су до сада такође имала олакшице за смјештај и храну.

Према одлуци коју је јуче донио Управни одбор СЦ “Никола Тесла”, на субвенције од 50 одсто и даље ће моћи да рачунају студенти без једног родитеља, као и дјеца ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана