Страна директна улагања од 2,3 до 2,4 одсто БДП-а

Агенције
Страна директна улагања од 2,3 до 2,4 одсто БДП-а

БАЊАЛУКА - Страна директна улагања у БиХ у овој години не би требало да значајније одступају од прошлогодињих и процјене су да ће бити 2,4 одсто бруто домаћег производа (БДП), наводи Дирекција за економско планирање БиХ у Програму реформи за период 2020-2022. година.

Узимајући у обзир бројне најаве улагања у области енергетике, инфраструктуре, услуга и туризма постоји реална основа да постепено буду повећана директна страна улагања, која би у наредној години износила 2,3 БДП-а, а на крају 2022. године 2,4 одсто БДП-а. 

Иако је прошлој години било кашњења у реализацији великих инфраструктурних и енергетских пројеката, у међувремену су најављена улагања у сектор телекомуникација од око 150 милиона евра. 

Потписан је и протокол у вези са изградњом ауто-пута Добој-Вукосавље-Брчко на бази концесионог уговора, а чека се и почетак реализације пројекта изградње ауто-пута Бањалука-Приједор у вриједности од 700 милиона КМ. 

У Програму реформи наводи се да, према доступним подацима, још није почела изградња соларне електране "Банчић" у Љубињу, али су најављена улагања у вјетроелектране "Дебело брдо", "Градина" и "Купрес". 

Пројекти који најављују повећање страних директних улагања су и изградња резиденцијалних комплекса "Бурој озоне" у општини Трново и "Грин вали сити" у околини Сарајева, а најављена је и изградња термоелектране "Гацко два" у вриједности 500 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана