Штрајк упозорења у свих седам рудника "Електропривреде БиХ"

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО - У свих седам рудника који дјелују у саставу концерна "Електропривреда БиХ" јутрос је одржан једночасовни штрајк упозорења због непостизање договора о колективном уговору за област рударства, који је истекао 30. априла, преносе федерални медији.

"Штрајк упозорења ћемо одржати и сутра. Очекујемо да се током данашњег дана, али и наредних дана, уколико буде потребе, наставе разговори, да не бисмо дошли у ситуацију да реализујемо одлуку о генералном штрајку у свим рудницима који смо заказали за 23. мај", изјавио је предсједник Синдиката радника раудника у Федерацији БиХ Синан Хусић.

Хусић је навео да постоје двије опције за договор од којих прва подразумијева да се продужи важење старог колективног уговора уз измјену основице за обрачун плате, што би значило повећање плата за запослене у рудницима.

Он је рекао да је друга опција да се у потпуности усагласе ставови о новом колективном уговору за област рударства, који је такође у већој мјери усаглашен, али да договора о нивоу повећања плата још нема.

"Мислим да смо у овом тренутку ближи продужењу старог колективног уговора. Када су у питању плате, синдикати не одустају од захтјева за повећање од 20 одсто. Оно што нам се нуди јесте повећање од осам одсто и то је та разлика", напоменуо је Хусић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана