Страх од грипа разграбио вакцине

 Анита Јанковић Речевић
Страх од грипа разграбио вакцине

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона потпуно је пала у заборав, али страх од сезонског грипа међу становништвом Српске не јењава. То потврђују подаци да су вакцине против овог грипа “плануле” у веома кратком року, те да је остало по свега неколико доза и то у појединим здравственим установама.

Имунизација против сезонског грипа у Српској је почела у новембру, а Дом здравља у Добоју је већ након седам дана остао без комерцијалних вакцина.

- Код нас је традиционално велико интересовање за вакцинацију против грипа, али чини ми се да је ове сезоне потражња још већа. Набавили смо око 500 комерцијалних доза и све су отишле прве седмице. Потрошили бисмо и више да смо имали, јер потражње има и сада. Цијена од 28 КМ, упркос кризи која влада ове године, није била препрека грађанима да се вакцинишу - рекао је за “Глас” директор добојског Дома здравља Владимир Марковић.

Он сматра да је интересовање повећано јер након свега што је донијела пандемија короне пацијенти траже савезника у борби против грипа. 

И становници Котор Вароша свјесни су значаја имунизације гдје је такође владало велико интересовање за вакцину против сезонског вируса.

- Потражња је већа него претходне двије године. Набавили смо око 200 комерцијалних доза и на стању имамо још свега неколико које ће се засигурно потрошити у наредним данима. Претходне године цијена је била 28 КМ, међутим ове године због поскупљења саме вакцине према нама и осталог потрошног материјала као што су шприце, игле и вата ми смо одредили цијену од 30 КМ - рекао је директор Дома здравља у Котор Варошу  Владимир Бибић.

Додао је да су набавили и око 250 бесплатних вакцина те да имају још око 15 доза.

Велико интересовање влада и на југу Српске. Епидемиолог у Дому здравља Требиње Јелена Дурић каже да у тој установи немају комерцијалне вакцине, а потражња за бесплатним дозама је више него задовољавајућа.

- Набавили смо 700 и остало нам је још двадесетак. Лани је одзив био мањи јер је имунизација против короне била у пуном јеку па су пацијенти који се традиционално вакцинишу против грипа изабрали да једну годину то ипак прескоче - рекла је Дурићева.

С друге стране, у Дервенти скоро да и нема интереса за комерцијалном вакцином против грипа, а директор тамошњег Дома здравља Мирко Шаран каже да је тако већ годинама.

- Вакцинација бесплатним дозама иде уобичајним темпом. За ову сезону смо набавили двадесетак комерцијалних доза и све су отишле, с тим да смо ранијих година знали набавити више, али су нам пропадале. Шта је разлог, не знам. Цијена вакцине сигурно није, то је вјероватно генерално пољуљана вјера у вакцине - казује Шаран и наводи да је потребан снажнији маркетинг и подршка струке како би људи вратили вјеру у вакцине које су један од најзначајнијих открића у медицини.  

Институт за јавно здравство РС за ову сезону набавио је 20.000 вакцина намијењених категоријама становништва које имају право на бесплатну вакцинацију, као и 3.500 комерцијалних доза.

- За текућу сезону набавили смо количине које су у складу са потрошњом вакцина против грипа из претходних година и скоро све су утрошене - рекли су у Институту.

Корона

Када је у питању имунизација против “ковида” у Институту за јавно здравство наводе да тренутно влада слабо интересовање. То је случај и у Требињу.

- Вакцином против вируса корона у овом тренутку вакцинишу се углавном млађи који раније нису били вакцинисани, а сада то чине из разлога што су добили посао у страним компанијама или путују у земље које захтијевају потврду о вакцинацији - наводи Јелена Дурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана