Милуновић: Страдање Срба у Старом Броду и Милошевићима једно од највећих страдања у Другом свјетском рату

ГС
Милуновић: Страдање Срба у Старом Броду и Милошевићима једно од највећих страдања у Другом свјетском рату

БАЊАЛУКА - Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић изјавио је данас да је страдање Срба у Старом Броду и Милошевићима код Вишеграда 1942.године

- Сутра у Старом Броду обиљежавамо један од најзначајнијих датума у новијој историји српског народа. То је велико страдање српског народа у Другом свјетском рату који је иначе обиљежен страдањем Срба на читавом простору тадашње НДХ. Овај злочин је био дио њихове државне политике која је имала намјеру да изврши геноцид над Србима и етничко чишћење Срба са ових простора. Усташе су у Старом Броду направиле највећи покољ у цијелој тој операцији - рекао је Милуновић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да су се усташе које су биле појачане муслиманском милицијом иживљавале над женама, дјецом и старцима који нису успјели да пређу Дрину.

- Око 10.000 усташа које је предводио Јуре Францетић и муслиманска милиција којом је командовао Мехмед Хаџиефендић су са сарајевско-романијског платоа напали голорук народ, све што су стизали су убијали, а њихову имовину су пљачкали и палили. Збјегови су дошли до Дрине, до Вишеграда - рекао је Милуновић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

На другој обали Дрине у Вишеграду била је одговорност италијанских снага које су спријечиле прелазак Срба преко вишеградског моста и њихов пут ка слободи у Србији.

- Само сретници који су могли нечим да плате своје животе могли су да пређу преко моста. Остали су се упутили на скелски прелаз у Старом Броду који није могао све да их прими. Извршен је страховит покољ, а силовања, мучења и убиства имали су такве размјере да су интервенисали Нијемци који су пуцали у ваздух и покушали да зауставе тај крвави пир - рекао је Милуновић.

Према његовим ријечима, овај историјски догађај је у протеклом систему био сакривен од очију јавности, па је чак и у најближем окружењу мјеста на којем се догодио злочин мало ко знао које су биле димензије тог страдања.

- Тиме је други пут извршен злочин над тим жртвама. Захваљујући Српској православној цркви, свештенику Драгану Вукотићу и људима које је окупио тамо је спомен-крстом обиљежено мјесто страдања, а прошле године је подигнут и маузолеј - истакао је Милуновић.

Он је поручио да ће Одбор Владе за његовање традиције ослободилачких ратова чувати сјећања на жртве и одавати им помен да генерације које долазе знају истину о томе шта се догодило, ко је страдао, а ко је био злочинац.

- У Сарајеву је служена миса побијеним усташама у Блајбургу, а тамо је страдао и дио злочинаца који су извршили овај крвави пир. Свима је јасно каква је то порука Србима - нагласио је Милуновић.

Помоћник министра Радомир Граонић изјавио је да је Одбор Владе за његовање традиције ослободилачких ратова уважио закључак Републичког штаба за ванредне ситуације којим су забрањена јавна окупљања у групама већим од 50 лица.

- Због тога смо се опредијелили да на обиљежавање сјећања на страдање Срба у Старом Броду и Милошевићима позовемо само представнике највиших институција Српске, града Источно Сарајево и општина које му припадају, општина Вишеград, Рогатица, Фоча и Ново Горажде и невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата које имају статус организације од јавног интереса - рекао је Граонић.

Полазак бродом са кеја у Андрићграду према Старом Броду планиран је у 10.45 часова.

Парастос убијеним цивилима биће служен у Старом Броду у 12.00 часова, а у 12.20 часова биће положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана