Стото издање једине радијске емисије посвећене православљу у ФБиХ

Срна
Foto: Срна

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ- На таласима радија у Босанском Петровцу емитована је стота емисија "Православље у времену и вјечности", што не би било ништа посебно да није ријеч о јединој емисији такве врсте на подручју ФБиХ којом се настоји очувати вјерски, национални, језички, културни и историјски идентитет српског народа у Крајини.

Ријечима "волите живот и живите само да бисте вољели" професор православне вјеронауке у Мјешовитој средњој школи Босански Петровац Предраг Вујић, заједно са ученицима који похађају наставу вјеронауке, сваке седмице поздравља слушаоце путем таласа Радија Босански Петровац.

Стото издање емисије "Православље у времену и вјечности" посвећено је недавно преминулом патријарху Српске православне цркве Иринеју, који је четири пута посјетио градове у Епархији бихаћко-петровачкој, као што су Бихаћ, Гламоч, Босански Грахово и Мркоњић Град, прича Вујић.

"Ове седмице смо прославили мали јубилеј - стотину издања наше емисије. Почели смо 18. јула 2018. године. Стото издање емисије посветили смо блаженопочившем патријарху српском Иринеју у знак захвалности за његову неизмерну љубав према Епархији бихаћко-петровачкој", наводи Вујић.

Он истиче да се овом емисијом настоји очувати вјерски, национални, језички, културни и историјски идентитет српског народа у Крајини.

Путем ове емисије вјерници са подручја Унско-санског кантона могу да се информишу о најважнијим актуелностима у Српској православној цркви, о животима великих светитеља које прославља црква, као и о најважнијим темама из живота цркве.

Вјероучитељ истиче да је српском народу у Крајини потребно пружити ријечи утјехе, мира и љубави.

"Поготово је то значајно у вријеме пандемије вируса корона, када смо изоловани једни од других. Молитва и љубав нас увијек спајају и побјеђују сваку удаљеност и изолацију", казује Вујић.

У реализацији емисије "Православље у времену и вјечности" допринос дају ученици средње Мјешовите школе из Босанског Петровца, тако што путем фото-секције припремају фотографије цркава и манастира за видео-прилог емисије, али и као водитељи одређених тематских издања емисије.

Радијска мисија се реализује с благословом бихаћко-петровачког епископа Сергија, а под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, каже с поносом вјероучитељ Вујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана