Стотину зеничких рудара ноћ провело испред Градске управе

Танјуг
Стотину зеничких рудара ноћ провело испред Градске управе

САРАЈЕВО - Око стотину рудара Зависног друштва Рудници мрког угља Зеница, предвођени представницима Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ, провели су ноћ на отвореном испред Градске управе Града Зеница

Зенички рудари су протест започели прошлог петка због блокаде рачуна Рудника мрког угља Зеница, којег је од пре две седмице поновно блокирала Градска управа.

Они су јуче дали рок градоначелнику Фуаду Касумовићу, који је истекао, да се огласи и изјасни о закључцима Градског већа које је једногласно изгласало закључке по којима у најкраћем року треба деблокирати рачун зеничког рудника, али и да дају пуну подршку рударима, док су Градској управи наложили да с Електропривредом БиХ и РМУ Зеница у наредних 30 дана усагласе текст споразума о отплати дуга на рате.

РМУ Зеница је, наиме, за затезне камате за раније исплаћени дуг, дужна Граду Зеница око 3.000.000 КМ.

Предсједник Самосталног синдиката радника у рудницима ФБиХ Синан Хусић каже да је рудари нису изненађени што је све тако.

Он каже да су хтјели да се праворемео тражи решење за овај проблем, које се, сматра, могло наћи да се не би дешавало ово што се дешава данас.

"Међутим, ми смо потпуно одлучни", поручио је Хусић и најавио наставак борбе за деблокаду рачуна и исплату плата зеничким рударима.

"Ми одавде не идемо док не чујемо шта Касумовић каже по питању ових закључака. Нажалост, ГВ није имало капацитет да приступи усвајању одлука. Усвојени су закључци", напоменуо је Хусић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана