Стојичићева и Омбудсман за дјецу о правима и дужностима дјеце

Срна
Foto: Влада Српске

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и Омбусман за дјецу констатовали су данас да због уоченог непримјереног понашања и вршњачког насиља у васпитно-образовним установама постоји додатна потреба за иновирањем аката и доношењем нових.

Стојичићева је разговарала са Омбудсманом за дјецу Републике Српске Горданом Рајић и њеним замјеником Јованком Вуковић о видео надзору у школама и предшколским установама, фотографисању и снимању ученика.

Било је ријечи о потенцијалима који постоје с циљем спречавања непримјереног понашања и насиља у школама, као и о темама о којима ученици могу да разговарају са просвјетним радницима на часовима одјељенске заједнице и у оквиру факултативних и необавезних предмета.

Саговорници су констатовали да због уоченог непримјереног понашања, али и вршњачког насиља у васпитно-образовним установама постоји додатна потреба за иновирањем аката, те доношењем нових у складу са искуством из региона и свијета ради заштите интереса дјеце, саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Током састанка било је ријечи о досадашњој сарадњи, примјени и потреби за иновирањем потписаних аката и о наставку сарадње с циљем повећавања свијести о правима и дужностима дјеце у предшколским установама, те у основним и средњим школама.

Омбудсман за дјецу Републике Српске представио је Стојичићевој план активности за које ће у наредном периоду тражити сагласност Министарства просвјете и културе у вези са активностима у школама с циљем повећавања свијести ученика о њиховима правима и дужностима.

На састанку је изражена обострана заинтересованост да се настави са развојем институционализоване сарадње у најбољем интересу ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана