Стојановић: Влада Српске помаже најугроженије становнике

Срна
Стојановић: Влада Српске помаже најугроженије становнике

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске је у неколико наврата помогла рад јавних кухиња како финансијски, тако и у намирницама, а у два наврата дозначени су и пакети основних животних намирница корисницима права на новчану накнаду путем центара за социјални рад, рекао је Срни помоћник министра трговине и туризма Српске Мишо Стојановић.

Стојановић је навео да је крајем прошле године на првој сједници новоизабране Владе Српске усвојен закључак о додјели помоћи корисницима права на новчану помоћ у области социјалне заштите у складу са евиденцијама Министарства здравља и социјалне заштите и Црвеном крсту Српске, којим је наложено да за укупно 3.742 корисника права на новчану помоћ у Српској буду дозначени пакети помоћи.

Он је подсјетио да су пакети садржавали 25 килограма брашна, два литра уља, два килограма шећера, два килограма соли, те 10 конзерви хране.

Стојановић је додао да је Црвеном крсту Републике Српске дозначено 421.625 килограма брашна за потребе рада ове установе и обезбјеђивање потреба њихових корисника широм Републике Српске.

Стојановић је рекао да су прехрамбене намирнице у 2022. години набављене кроз поступке интервентних набавки, за које је Влада Републике до данас издвојила више од 16 милиона КМ.

Он је нагласио да је Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске крајем децембра прошле године усвојио Информацију о реализацији и расподјели средстава за помоћ јавним кухињама, те одобрио помоћ у укупном износу од 150.000 КМ организацијама које путем јавних кухиња пружају помоћ најугроженијим грађанима Српске.

Стојановић је додао да је Влада Републике Српске у марту и априлу 2022. године већ доносила сличне мјере, када је укупно дозначено више од 500.000 КМ с циљем помоћи најугроженијим категоријама становништва.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске током 2022. године из интервентно набављених количина меркантилне пшенице обезбиједила пшенично брашно за годишњу потребу 15 регистрованих јавних кухиња у Републици Српској, као и прехрамбене пакете за кориснике ових установа.

Стојановић је рекао да је Влада Српске у јуну прошле године усвојила Информацију о додјели помоћи корисницима права на новчану помоћ у области социјалне заштите и Црвеном крсту Републике Српске.

“Министарство трговине и туризма Српске је задужено да из залиха меркантилне пшенице набављене у поступку интервентне набавке обезбиједи по 25 килограма брашна и двије литре уља за све кориснике права на новчану помоћ у области социјалне заштите у складу са евиденцијама Министарства здравља и социјалне заштите, те 500.000 килограма брашна за потребе Црвеног крста Српске”, навео је он.

Говорећи о помоћи Владе Републике Српске угроженим категоријама становништва, Стојановић је подсјетио и да је Влада Српске упутила 20 шлепера хуманитарне помоћи грађанима Турске погођеним посљедицама разорног земљотреса, а укупна вриједност ове помоћи је око 1,2 милиона КМ.

“Пакети помоћи обухватили су брашно и пакете основних животних намирница, који су набављени током протекле године у поступцима интервентних набавки”, нагласио је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана