Стигли топли креветићи за пријевремено рођене бебе

А. Ј. Р.
Стигли топли креветићи за пријевремено рођене бебе

Бањалука - Пријевремено рођене бебе које на свијет дођу у Универзитетском клиничком центру РС од сада ће бити смјештене у топле креветиће, који ће им обезбиједити бржи напредак и увелико скратити њихов боравак у болници.

Ово је омогућено захваљујући Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце у РС “Мрвице”, које је јуче Клиници за дјечије болести УКЦ РС донирало девет топлих креветића, те један болници “Србија” у Источном Сарајеву.

- Почетком новембра прошле године покренули смо акцију “За топли загрљај”, у којој је прикупљено 36.000 КМ. Захваљујући тим средствима, а сходно потребама неонатолошких одјељења, набавили смо десет топлих креветића. Девет смо купили, а један нам је донирала компанија уз помоћ које смо набавили креветиће. Ти топли кревети нада су родитељима и показатељ да њихови малишани ускоро иду кући - рекла је предсједница Удружења “Мрвице” Данка Мирјанић и додала да већ трећу годину заредом организују акцију “Љубичасти новембар” ради подизања свијести јавности о пријевременом рођењу беба.

Начелник Клинике за дјечије болести УКЦ-а Владимир Мирошљевић је рекао да о значају донације најбоље говори чињеница да су ове године на Одјељењу неонатологије имали 136 пацијената, од којих су 30 одсто пријевремено рођена дјеца. Њима је неопходан топли смјештај, јер сама не могу да обезбиједе довољну количину топлоте.

- До сада смо користили девет инкубатора, а са ових девет топлих креветића и пет инкубатора, који су у фази набавке, бићемо спремни да примимо сву дјецу - додао је Мирошљевић.

Генерални директор УКЦ РС Владо Ђајић захвалио је Удружењу “Мрвице” и додао да је УКЦ постао једна од најбољих здравствених установа у региону.

- У припреми је реконструкција гинеколошке и педијатријске клинике, тако да ће новоређенчад у наредном периоду имати много боље услове - додао је Ђајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана