Стевандић: УКЦ подијељен, одвојени ковид пацијенти

ГС
Стевандић: УКЦ подијељен, одвојени ковид пацијенти

БАЊАЛУКА - Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске подијељен је како би се спријечио контакт ковид пацијената и болесника који нису заражени вирусом корона, а тиме и ширење вируса, рекао је за РТРС замјеник генералног директора УКЦ-а Српске Ненад Стевандић.

Дијелови највеће здравствене установе у Српској физички су одвојени, а долазак, пријем и смјештање пацијената је организовано тако да ковид пацијенти немају додира са онима који нису заражени.

- Јуче је завршена подјела два спрата, постављене су физичке баријере од стакла и алуминијске столарије, а негдје и од ригипса. Данас већ имамо првих десет пацијента у условима који су најбољи могући - рекао је Стевандић у Јутарњем програму.

Стевандић је појаснио да је комплекс УКЦ на Паприковцу, који има облик слова Х, физички подијељен, а лифтови су одвојени.

- Један улазни пут је већ постављен за ковид пацијенте, а један за пацијенте који нису заражени. Дакле, немају додира и не мијешају се. Такође, љекар који долази на посао улази кроз "чисти" лифт, а кад заврши смјену кроз онај други, а затим одлази на мјесто гдје скида опрему и излази опет на чисти дио - појаснио је он.

Он је истакао да тренутна епидемиолошка ситуација у Српској одговара оној коју смо видјели на прољеће у Италији, али уз релативно блажу клиничку слику заражених, те да на УКЦ-у пацијенти не чекају на ходницима како би се ослободио респиратор, јер је организација рада омогућила адекватно збрињавање свих пацијената.

Стевандић је рекао да је највећи број заражених старосне доби од 30 до 50 година.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана