Штета од земљотреса у Херцеговини се још процјењује, укупан збир у наредним данима

Срна
Foto: ГС

БИЛЕЋА- На подручју општина Љубиње, Берковићи и Билећа, које су погођене земљотресом прошлог мјесеца, до сада је штета пријављена на више стотина објеката, али комисије за процјену укупне штете још нису завршиле посао, што се очекује у наредним данима, речено је Срни у овим локалним заједницама.

У Берковићима су од посљедица овог земљотреса оштећена 332 објекта и категоризација штете је завршена, након чега ће бити урађена коначна процјена, рекао је Срни замјеник начелника ове општине Бојан Самарџић.

Према његовим ријечима, на рачун општине Берковићи на име финансијске помоћи за санацију штете од земљотреса до сада је уплаћено око 28.000 КМ.

"Све институције у Берковићима раде, зграда у којој је била Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове је исељена", рекао је Самарџић.

Начелник општине Љубиње Стево Драпић изјавио је Срни да ће комисија за процјену штете сутра доћи у ову општину, те да је остало да се прегледа још 35 објеката да би категорисали штету.

Он је додао да ће у наредна два дана бити познат укупан пресјек штете настале од земљотреса.

Када је ријеч о финансијској помоћи, он је рекао да је за санирање штете од земљотреса на рачун општине Љубиње више општина Републике Српске до сада уплатило око 180.000 КМ.

Драпић је нагласио да у Љубињу раде све институције.

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић рекао је Срни да је у овој општини до сада стигло 320 захтјева за накнаду штете, те да није завршена укупна процјена штете јер комисија још прегледа објекте.

Вујовић је нагласио да овој општини још није стигла финансијска помоћ за санирање штете од земљотреса, али да је Савез општина и градова Републике Српске најавио уплату помоћи, као и град Бијељина.

Земљотрес јачине 5,8 степени Рихтерове скале погодио је 22. априла херцеговачке општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана