Штета од крађе шуме 820.000 КМ

Данијела Бајић
Штета од крађе шуме 820.000 КМ

БАЊАЛУКА - Вирус корона није спријечио шумокрадице да наставе пустошење шума Републике Српске, па су тако у првих пола године у шумским газдинствима починиле штету тешку 819.779 КМ.

Према подацима предузећа “Шуме РС”, од јануара до краја јуна бесправно је посјечен и отуђен 4.301 кубик шуме. Како истичу, у том периоду бесправно су посјечена, али не и отуђена 953 кубика, док су украдена 182 кубика готових шумских дрвних сортимената. 

У “Шумама РС” кажу да их причињена штета, која је за један одсто већа у односу на исти период прошле године, обавезује да појачају све аспекте заштите шума од бесправног присвајања, које представља један од већих проблема предузећа.

- Поднесено је 937 пријава, од чега је 241 кривична и 696 прекршајних, што је више у односу на исти период прошле године. Међутим, и даље је мали проценат ријешених пријава и наплаћене штете - казали су у “Шумама РС” и додали да је највећа шумска штета евидентирана у Шумском газдинству “Јахорина” Пале.

Пуне руке посла у протеклом периоду имали су и инспектори, који су за осам мјесеци ове године у 140 случајева одузели шумске дрвне сортименте у вриједности од око 82.000 КМ. У Инспекторату РС истичу да је на постројењима за примарну прераду дрвета и у промету одузето око 1.010 метара кубних шумских дрвних сортимената.

- Контролама је утврђено да сортименти нису жигосани, обројчени или су недостајали пратећи отпремни искази, што указује на то да је ријеч о бесправној сјечи. Одузимање сортимената најчешће је вршено на подручју регија Бањалука и Источно Сарајево - казали су у Инспекторату.

Додали су да је надлежним полицијским управама и тужилаштвима упућен већи број информација о сумњи да би се у одређеним ситуацијама могло радити о кривичним дјелима, те да је потребно спровести додатне истраге.

- Због разних неправилности утврђених у областима коришћења шума, узгајања и заштите шума, примарне прераде дрвета и другим, републичка шумарска инспекција је за осам мјесеци ове године издала 280 прекршајних налога у вриједности од 343.700 КМ, те је поднијела десет прекршајних и једну кривичну пријаву - истакли су у Инспекторату.

Шумарска инспекција ће, како наводе у Инспекторату, и у наредном периоду наставити контроле и предузимати све потребне мјере, укључујући и репресивне, с крајњим циљем да се шумским ресурсима Српске газдује еколошки одговорно, друштвено корисно и економски одрживо.

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације “Шума РС” Душан Марковић тврди да мали дио крађе буде пријављен.

- Много људи са села је усљед проблема са вирусом корона остало без прихода, те им је једини излаз отићи у шуму и посјећи које стабло које им је “на изволите” - истакао је Марковић. Додао је да се, кад је у питању крађа, сва кривица сваљује на шумаре, истакавши да контролу треба да појачају и други органи.

Процјена

У “Шумама РС” истичу да се процјена штете обавља у складу са шумским одштетним цјеновником.

- Обрачуната штета по врсти сортимената и мјесту отуђивања је већа него стварна вриједност сортимената по цјеновнику, а у складу са коефицијентом за одређену врсту шумских дрвних сортимената из одштетног цјеновника - казали су у “Шумама РС”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана