Старобродске жртве не смију бити заборављене

Срна
Foto: Срна

ВИШЕГРАД- У Старом Броду код Вишеграда обиљежена је 81 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су на монструозан начин побиле усташе Јуре Францетића, а тим поводом служен је парастос, положени вијенци и спуштено цвијеће у ријеку Дрину.

Са обиљежавања је поручено да се ово страдање не смије заборавити и да се сјећање на српске мученике мора преносити млађим нараштајима.

Након парастоса, као знак сјећања на старобродске жртве, код спомен-обиљежја у Старом Броду вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, као и Бошко Томић, изасланик предсједника Републике Српске и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ.

Обиљежавању су присустовали и начелници општина Вишеград Младен Ђуревић, Рогатица Милорад Јагодић, Соколац Милован Бјелица, Ново Горажде Мила Петковић, Пале Бошко Југовић, те представници општина Рудо, Хан Пијесак и Фоча.

Томић је рекао новинарима да је вријеме да се Срби уједине како се опет не би дешавало да послије 80 година обиљежавају своја страдања.

"Кад смо се 1992. године ујединили било је жртава, али много мање цивилних, а на овом мјесту је погинуло више људи него за вријеме комплетног Одбрамбено-отаџбинског рата. Кад смо јединствени не може нам нико ништа и можемо ићи напријед", истакао је Томић.

Он је навео да није вријеме за наоружавање и борбу оружјем, већ је вријеме за борбу образовањем и стварањем услова за љепши живот да младост не би одлазила са ових простора.

Егић је у обраћању истакао да су суштина свих дешавања у Другом свјетском рату велике жртве и незапамћени злочини и звјерства која су се дешавала српском народу.

"Наша улога је да ово памтимо, да наша сазнања о овом преносимо на наша покољења", нагласио је Егић и додао да се и данас након толико година сазнаје за нове жртве.

Протојереј-ставрофор Драган Вукотић рекао је да се посљедњих шест мјесеци дошло до нових података који се чувају у Музеју БиХ у Сарајеву, а према којима је погром Срба на овом подручју почео 1941. године када су на вишеградској ћуприји усташе убиле око 400 Срба који су бачени у ријеку Дрину.

Он је уручио захвалнице Спасилачком центру "Волф" Фоча и Равногорском покрету Сарајевско-романијског округа за допринос у изградњи и очувању спомен комплекса у Старом Броду.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су усташе прије 81 годину у Старом Броду извршиле масовни покољ српског цивилног становништва и један од првих монструозних злочина у Европи, те нагласио да је обавеза и завјет да њихова жртвау не буде заборављена.

"Ми данас имамо документованих више од 6.000 невиних са именима и презименима. Све звучи као плод извитоперене маште и као кошмар из којег се тешко пробудити. Зато је важно да се чува сјећање на страдале, али је, значајно и да као потомци страдалника наставимо живот, знајући његову вриједност и не заборављајући овакве догађаје", истакао је Ђуревић.

Он је додао да се мора сачувати и живот Републике Српске, а да је највећи интерес да се сачува мир и да се више никад не понове страдања, попут овог у Старом Броду.

Ђуревић је рекао да је поносан што се и овај значајан историјски догађај, као и многи други, обиљежава заједно са Владом Републике Српске, као догађај од републичког значаја.

"Желим да изразим највеће поштовање и захвалност за подршку оваквим догађајима српском члану Предсједништва БиХ, предсједнику, премијеру и министрима у Влади Републике Српске. Са овог скупа шаљем и јасну поруку свима да нас не дијеле, не сукобљавају, већ да нас упућују једне на друге, на узајамно поштовање и то баш сјећајући се овог страшног злочина, не заборављајући своје жртве и стратишта", поручио је Ђуревић.

Преживјели свједок страдања Милорад Ћебић испричао је страшну судбину старобродских мученика, који нису имали избора, него су морали скочити у Дрину.

"Ко је прешао, тај је остао жив, а све што је овдје било на овом мјесту је страдало", испричао је Ћебић новинарима.

У пригодном програму су учествовали ученици Средњошколског центра "Иво Андрић" са професорицом Дијаном Инђић Милошевић.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији. Један број људи се утопио у ријеци Дрини, бјежећи од усташа.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године.

У Старом Броду изграђен Спомен-музеј старобродским жртвама у којем је постављено 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Овај историјски догађај од републичког значаја обиљежен је у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана