Стање на путевима: Повећан број бициклиста и мотоциклиста на саобраћајницама

Срна
Стање на путевима: Повећан број бициклиста и мотоциклиста на саобраћајницама

БАЊАЛУКА - Јутарња магла мјестимично смањује видљивост дуж ријечних токова, а најизраженија је на подручју Доњег Подриња, саопштено је из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске.

Због високе дневне температуре из АМС препоручују избјегавање вожњи на дуже релације током дана, а уколико се ипак путује савјетују чешће паузе.

Повећан је број мотоциклиста и бициклиста на саобраћајницама, што налаже додатни опрез у вожњи за све учеснике у саобраћају, истичу из АМС.

На путевима на којима се изводе радови, привремена сигнализација регулише саобраћај.

У организацији Спортског Ауто-мото савеза Републике Српске и Ауто-мото друштва "Власеница" овог викенда биће одржана ауто-трка на брдским стазама "Власеница 2020", због чега ће бити забрањен саобраћај за сва возила на дионици магистралног пута Власеница - Хан Пијесак сутра у времену од 12 до 15 часова, а у недјељу, 16. августа, од 10.30 до 14.00 часова.

За вријеме обуставе, саобраћај ће бити преусмјерен на алтернативне путне правце Власеница - Кладањ - Сарајево и Власеница - Кладањ - Оловске Луке - Петровићи - Невачка - Хан Пијесак - Соколац.

На магистралном путу Љубиње - Требиње, дионица Љубиње - Трновица један, саобраћај је обустављен у времену од осам до 14 часова.

За вријеме обуставе возила се преусмјеравају на пут Столац - До - Берковићи - Кривача - Билећа - Требиње.

На дионици магистралног пута Клашнице један – Горња Вијака један и дионици Горња Вијака један – Дервента измијењен је режим саобраћаја због радова на мостовима.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце саобраћај је обустављен у времену од осам до 16 часова.

Ван времена обуставе, саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију свјетлосном сигнализацијом.

У току су радови на регионалном путу Тедин Хан – граница Републике Српске/ФБиХ (Криж), због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на тој дионоци.

У току је изградња пјешачке стазе на дионици магистралног пута Шамац један – Гребнице у мјесту Тишина због чега ће бити измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују привремено постављену сигнализацију на овим дионицама.

У току су радови на асфалтирању на магистралном путу Брчко – Бијељина, на дионици од кружног тока "Илићка" до табле града "Брчко" у мјесној заједници Гредице.

За вријеме радова саобраћај је регулисан наизмјеничним пропуштањем возила и помоћу свјетлоснесигнализације.

Режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка - Бањалука измијењен је због радова на постављању интелигентних транспортних система  и регулисан је привременом сигнализацијом.

На магистралном путу у Власеници измијењен је режим у одвијању саобраћаја због изградње пословног објекта.

У току су радови на систему јавне расвјете у граду Приједору на магистралним и регионалним путевима на том подручју.

Због изградње водоводне мреже, на подручју Приједора режим саобраћаја биће измијењен на регионалном путу Ламовита - Стари Мајдан.

Режим у одвијању саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Бањалука - Стари Мајдан у мјесту Радосавска због радова на проширењу водоводне и мреже за прикупљање отпадних вода.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице, за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас, измијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

У Броду је измијењен режим одвијања саобраћаја због изградње кружне раскрснице на магистралном путу који се спаја са улицом Бродског батаљона.

На релацијама путева међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше и међуентитетска линија Бањ Брдо - Бијељина - Рача и међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше кретаће се ванредни превоз и возачима је упућена молба за опрезнију вожњу и да поштују упутства лица из пратње.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево - Градачац, у мјесту Турић Просјек повремене СУ обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак у мјесту Клакар Доњи у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и дионици регионалног пута Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја том магистралном путу, као и на дионици Модрича један - Вукосавље (Јакеш) - Подновље - Шешлије - Јоховац -Руданка - Добој - граница Републике Српске /ФБиХ (Каруше).

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске (Богатићи), на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе (Шћепан Поље) забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су радним данима у времену од седам до 17 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току је реконструкција пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично једном траком.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном саобраћајном траком, док се и на регионалном путу Прибој - Лопаре, у мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, саобраћај због оштећења моста, одвија наизмјенично једном траком.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи - Цапарде и саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ саобраћај је због радова обустављен у тунелу "Јасен" на дионици Прозор - Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Обустава саобраћаја на снази је и у тунелу "Винац" на магистралном путу Јајце - Доњи Вакуф. Возила на овој дионици саобраћају обилазницом око тунела.

Због радова на мосту у мјесту Рељево на путу Јошаница - Рајловац, као и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду, саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Због радова на мостовима једном траком наизмјенично саобраћа се у мјесту Бијела на дионици Мостар - Јабланица и у мјесту Семизовац на дионици Сарајево - Олово.

На граничним прелазима Хум и Метаљка није дозвољен улазак у Црну Гору, док је гранични прелаз Делеуша од раније затворен због радова.

На осталим граничним прелазима јутрос задржавања нису дужа од 30 минута.

Улазак у БиХ за држављане земаља ЕУ и земаља шенген зоне омогућен је уз негативан PCR тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 сати.

Странци који су у браку са БиХ држављанином/ком уз показивање вјенчаног листа могу ући у БиХ без теста.

Исто важи и за дјецу страних држављана, чији је један од родитеља држављанин БиХ, за малољетну дјецу уз показивање родног листа.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни PCR, ELISA или ECLIA тест стар максимално 72 часа.

Дјеца до пет година не морају имати урађен један од наведених тестова како би ушли у Црну Гору.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања PCR или ЕLISA теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

БиХ je отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори.

Одлука се односи само на грађане те три државе, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на вирус корона, не старији од 48 часова.

Улазак у БиХ је дозвољен и за супружнике и малољетну дјецу држављана БиХ.

Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана