Стање на путевима: Коловози суви, потребан опрез због могућих одрона

Срна
Стање на путевима: Коловози суви, потребан опрез због могућих одрона

БАЊАЛУКА - Саобраћај се на путевима у Републици Српској и ФБиХ одвија претежно по сувим коловозима, а из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске скрећу пажњу на могуће одроне земље и камења на коловоз на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, а у котлинама и дуж ријечних токова на мјестимично смањену видљивост због магле.

У току су радови на регионалном путу Тедин Хан – граница Републике Српске/ФБиХ (Криж), због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на тој дионоци.

У току је изградња пјешачке стазе на дионици магистралног пута Шамац један – Гребнице у мјесту Тишина због чега ће бити измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују привремено постављену сигнализацију на овим дионицама.

У току су радови на асфалтирању на магистралном путу Брчко – Бијељина, на дионици од кружног тока "Илићка" до табле града "Брчко" у мјесној заједници Гредице. За вријеме радова саобраћај је регулисан наизмјеничним пропуштањем возила и помоћу свјетлоснесигнализације.

На релацији пута Туњице - Бањалука - Хан Кола - Мркоњић Град (Горња Пецка) креће се ванредни превоз и возачима је упућена молба за опрезнију вожњу и да поштују упутства лица из пратње.

Режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка - Бањалука измијењен је због радова на постављању интелигентних транспортних система и регулисан је привременом сигнализацијом.
На магистралном путу у Власеници измијењен је режим у одвијању саобраћаја због изградње пословног објекта.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце саобраћај је обустављен у времену од осам до 16 часова.

У току су радови на систему јавне расвјете у граду Приједору на магистралним и регионалним путевима на том подручју.

Због изградње водоводне мреже, на подручју Приједора режим саобраћаја биће измијењен на регионалном путу Ламовита - Стари Мајдан.

Режим у одвијању саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Бањалука - Стари Мајдан у мјесту Радосавска због радова на проширењу водоводне и мреже за прикупљање отпадних вода.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице, за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас, измијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

У Броду је измијењен режим одвијања саобраћаја због изградње кружне раскрснице на магистралном путу који се спаја са улицом Бродског батаљона.

На релацијама путева међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше и међуентитетска линија Бањ Брдо - Бијељина - Рача и међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше кретаће се ванредни превоз и возачима је упућена молба за опрезнију вожњу и да поштују упутства лица из пратње.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево - Градачац, у мјесту Турић Просјек повремене СУ обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак у мјесту Клакар Доњи у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и дионици регионалног пута Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја том магистралном путу, као и на дионици Модрича један - Вукосавље (Јакеш) - Подновље - Шешлије - Јоховац -Руданка - Добој - граница Републике Српске /ФБиХ (Каруше).
У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе (Шћепан Поље) забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су радним данима у времену од седам до 17 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце саобраћај је обустављен у времену од осам до 16 часова.

Ван времена обуставе, саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком.
На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току је реконструкција пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично једном траком.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.
На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном саобраћајном траком, док се и на регионалном путу Прибој - Лопаре, у мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, саобраћај због оштећења моста, одвија наизмјенично једном траком.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи - Цапарде и саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.
На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.
На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.
Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.
На подручју ФБиХ у току је санација тунела "Винац" и "Јасен" на путу Прозор - Јабланица, због чега је саобраћај обустављен и преусмјерен на обилазнице око тунела.

Због радова на мосту у мјесту Рељево на путу Јошаница-Рајловац, као и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду, саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Радови на мостовима у току су и на правцима Мостар - Јабланица у мјесту Бијела, Сребреник - Шићки Брод преко ријеке Тиње у мјесту Дреник, Олово - Семизовац на два моста преко ријеке Љубине, као и на петљи Блатуша, код Зенице, а на тим локацијама саобраћај се одвија успорено.

У току су радови и на дионицама Пелагићево - Сребреник, Јабланица - Мостар (Врапчићи), Кључ - Мркоњић Град, Ливно - Каменско, Груде - Посушје и Кисељак - Бусовача.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Улазак у БиХ за држављане земаља ЕУ и земаља шенген зоне омогућен је уз негативан PCR тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 сати.

Странци који су у браку са БиХ држављанином/ком уз показ вјенчаног листа могу ући у БиХ без теста.

Исто важи и за дјецу страних држављана, чији је један од родитеља држављанин БиХ, за малољетну дјецу уз показивање родног листа.

На граничним прелазима Хум и Метаљка није дозвољен улазак у Црну Гору, док је гранични прелаз Делеуша од раније затворен због радова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни PCR, ELISA или ECLIA тест стар максимално 72 часа.  Дјеца до пет година не морају имати урађен један од наведених тестова како би ушли у Црну Гору.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања PCR или ELISA теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

БиХ je отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори.

Одлука се односи само на грађане те три државе, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на корона, не старији од 48 часова.

Улазак у БиХ је дозвољен и за супружнике и малољетну дјецу држављана БиХ.

Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на коронавирус и дозволе комисије.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана