Стање на путевима: Коловози мокри, појачан саобраћај у градским центрима

Срна
Стање на путевима: Коловози мокри, појачан саобраћај у градским центрима

БАЊАЛУКА - Коловоз је овога јутра мјестимично мокар или влажан због нестабилних временских прилика, а фреквенција возила је појачаног интензитета у градским центрима, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Поводом Рамазанског бајрама на подручју ФБиХ данас и сутра забрањен је превоз експлозивних материја.

Возачима се савјетује опрез јер је повећана опасност од одрона, као и локалитетима на којима се изводе радови гдје долази до обуставе или измјене у одвијању саобраћаја. Пролазак возила на тим мјестима је регулисан привременом сигнализацијом.

Вангабарити превоз креће дионицама путева Станић Ријека-Добој-Дервента-гранични прелаз Брод и Станић Ријека-гранични прелаз Градишка. Возачима се скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Уколико временски услови дозволе данас ће од седам до 18 часова, због санационих радова, бити обустављен саобраћај на регионалном путу Језеро-Шипово, а возила ће се за то вријеме преусмјеравати на путни правац Шипово-Герзово-Бараћи-Мркоњић Град.

Потпуно је обустављен саобраћај на дионици магистралног пута Ламовита-Ивањска, од Верића до Ламовите. За вријеме обуставе, саобраћај је преусмјерен на привремену обилазницу, односно локални пут Ламовита-Бистрица.

Режим саобраћаја зог изградње канализације измијењен је на раскрсници магистралног пута Бања Лука (Ребровац) -Челинац и Улице Мис Аделине Ирби, у насељу Врбања.

Због опасности од одрона и клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум-Шћепан Поље путничка возила пролазе отежано, док је за теретна возила саобраћај потпуно обустављен.

Радови су успорили саобраћај на раскрсници магистралног пута Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју гдје се гради кружни ток, затим на споју магистралног пута Руданка-Добој и прилазног пута према петљи Руданка, на ауто-путу „9. јануар“, на путним правцима Рача-Бијељина-Угљевик, Црквине-Модрича, у Рамићима на спајању магистралног пута Ивањска-Шарговац и локалног пута Залужани-Драгочај, затим Каракај-Дрињача.

И даље се возачима савјетује опрез због радова на магистралном путу од Модриче до Добоја, Клашнице-Горња Вијака, на подручју Котор Вароша, као и на укрштању путева Милићи-Власеница-Хан Пијесак и Власеница-Тишћа због изградње кружног тока.

У току су деминерски радови на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, због чега у периоду од 8.15 до 15.05 часова радним данима долази до повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Деминерски радови актуелни су и на дионици магистралног пута Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи у периоду од осам  до 15 часова радним данима, када долази до обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја. Обустава саобраћаја због деминирања неће бити викендом и у дане празника.

Клизиште је обуставило саобраћај на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се отежано пролази на путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке, Козарац-Мраковица, те дионицом Укрина-Вијака, а у току су радови на дијелу пута од Тедин Хана до Крижа на граници са ФБиХ.

У ФБиХ радови се изводе у тунелу Црнаја на дионици Коњиц-Јабланица, гдје се током дана саобраћа наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима, док се у ноћним часовима, од 23 до 4.30, саобраћај кроз тунел обуставља.

Због радова у тунелу Чакловићи (Тузла-Калесија) саобраћај се од 22 до шест часова обуставља и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

И даље је због радова обустављен саобраћај у тунелу Јасен на магистралном путу Прозор-Јабланица. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила изнад 7,5 тона (са изузетком аутобуса) усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Радови су актуелни на путним правцима Тарчин-Коњиц (Доња Раштелица), Каоник-Бусовача (на улазу у Бусовачу), Посушје-Томиславград (у Читлуку), Столац-Хутово (Церовица) и на излазу из Бановића према Рибници.

Када је ријеч о граничним прелазима, јутрос нема дужих чекања.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана