Шта доноси нови Нацрт закона о обновљивим изворима енергије Српске: Са властитог крова до струје и - зараде

Вељко Зељковић
Шта доноси нови Нацрт закона о обновљивим изворима енергије Српске: Са властитог крова до струје и - зараде

БАЊАЛУКА - Грађанима, али и привредним субјектима из Српске ће у наредном периоду бити законски омогућено да много лакше постану произвођачи енергије за сопствену потрошњу, али ће им бити обезбијеђено и да свој вишак продају на тржишту.

Дио је ово нових законских рјешења из Нацрта закона о обновљивим изворима енергије који би, према ријечима надлежних из ресорног министарства, у коначници требало да повећа учешће обновљивих извора енергије у укупној финалној потрошњи Републике Српске. Како су појаснили из Министарства енергетике и рударства Српске, тренутни систем подстицаја није дао задовољавајуће резултате у протеклом периоду, па се иде са новим рјешењима која би, између осталог, требало и да у једној мјери дестимулишу и ограниче градњу малих хидроцентрала, али и подстакну употребу соларних панела.

Тако ће они који се одлуче за градњу “производних постројења” до 150 киловата снаге, електричну енергију моћи продавати по гарантованим цијенама и добиће такозване фид-ин тарифе.

За разлику од досадашњих правила игре, планирано је, наиме, увођење категорије купац-произвођач (прозјумер) и заједнице обновљиве енергије. Тако ће купци-произвођачи, како су појаснили из министарства, имати право да производе, складиште и вишак електричне енергије испоруче у мрежу примјеном нето мјерења, нето обрачуна или стандардне шеме снабдијевања.

- Према новим законским рјешењима, “прозумјери” ће имати могућност учешћа и у шеми заједничке производње уколико су лоцирани унутар исте зграде или стамбеног комплекса - навели су из ресорног министарства у образложењу овог закона, а који би требало да доведе до бума у инсталацији соларних панела и повећања броја купаца-произвођача.

С друге стране, “крупнији играчи”, они који буду производили више од 150 киловата, имаће право на премије, и то само уколико буду изабрани као најповољнији на аукцијама, које ће бити спровођене сваке двије године. Аукција подразумијева јавно надметање у којем се бира понуђач који тражи најмању накнаду за подстицање производње електричне енергије.

У ресорном министарству сматрају како ће реформа система подстицаја на овај начин утицати позитивно и на ограничење раста накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора као додатка на цијену електричне енергије, а коју плаћају крајњи купци, међу којима су и привредни субјекти.

- Такође, мислимо да ће овако утврђен систем подстицаја утицати и на изградњу већег броја енергетских објеката који користе обновљиве изворе енергије, а што ће довести и до отварања нових радних мјеста - навели су из овог министарства додајући како ће овим новим законским рјешењима великим постројењима дјелимично умањити права у односу на постојећи закон, јер она више неће имати право на гарантовану откупну цијену.

Мале хидроелектране

Право на подстицаје до сада су имале електране снаге до 10 мегавата, а што је до сада утицало на велики интерес инвеститора за изградњу малих ХЕ. Из ресорног министарства су нагласили да, с обзиром на све већи отпор невладиних организација према овој градњи, планирају да максимално ограниче ову врсту подстицаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана