Шта ће бити са каматним стопама у БиХ?

Г.С.
Шта ће бити са каматним стопама у БиХ?

Подизање каматних стопа Америчких Федералних резерви за 0,25, ако исту одлуку не буде пратила и Европска централна банка, неће се одразити на банкарски систем у БиХ, који је, увјеравају стручњаци, стабилан.

Ново подизање каматних стопа гурнуло би економију у рецесију, јер оно није довољно да се инфлација заустави, пише БХРТ.

Одлука ФЕД-а да подигне каматне стопе неће имати никаквог утицаја на банкарски систем БиХ, оцјењују стручњаци. Опрезан треба бити приликом нових инвестиција, јер су кредити сада скупљи. Недавно је у БиХ дошло до благог раста камата на кредите, али су оптимистичне прогнозе да ће се инфлација успоравати до краја ове године.

- Удружења банака БиХ 3.13. Дошло је до благог повећања Ако ЕЦБ подигне рефернтну каматну стопу порасће ЕУРИБОР, а оне камате које су уговорене тако да су Еуробибор плус нешто, један или два, порасће, јер кад порасте основица порасће и и укупна каматна стопа камтних стопа на кредите јер на то банке имају право. Регулатор се спрема направити мјеру којом банке могу подићи каматну стопу на кредите онолико колико су подигле и на депозите, тако да ће то спријечити неки раст камата на кредите, а сам банкарски систем је стабилан – рекао је Берислав Кутле, директор Удружења банака БиХ.

Ситуација би се могла једино промијенити једино у случају да Европска централна банка одлучи да поново подигне каматне стопе.

Према посљедњим подацима инфлација потрошачких цијена почетком године износила је 14,1 одсто.

Тренутна инфлација није висока

- Очекује се да ће инфлација у првој половини текуће године бити повишена те да ће се постепено смањивати током цијеле 2023. године. Процјене темељне инфлације указују да тренутна укупна инфлација у БиХ није висока – поручили су из Централне банке БиХ.

Док се чека успоравање инфлације, попут примјера ради у области некретнина за које се очекује смањење цијена, то се нажалост неће рефлектовати на храну, која ће и наставити да поскупљује.

- Оно што ће убудуће утицати на инфлацију то је цијена хране, а она учествује највише у структури потрошње, ми немамо своју храну, платни дефицит у храни једнак је нашој производњи – казао је Алекса Милојевић, економист.

Инфлацију, међутим, сматрају стручњаци, иако ће се успорити не може зауставити само раст каматних стопа, јер се може лако економија гурнути у рецесију, што се истичу већ и дешава у појединим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана