Шта ће бити са имовином вишеструког убице Едина Гачића?

avaz.ba
Шта ће бити са имовином вишеструког убице Едина Гачића?
Шта ће бити са имовином вишеструког убице Едина Гачића?

Един Гачић, вишеструки убица из села Брђани код Коњица, својевремено је дигао цијелу државу на ноге, а након вишедневне потраге за њим ликвидаран је у размјени ватре с полицијом.

И након смрти пунио је ступце црне хронике. Мјештани Брђана поручили су да га не желе на свом гробљу па је на концу сахрањен у Сарајеву. Посљедњем испраћају није присуствао нико од његових ближњих, јер су наводно сви мртви или, једноставно, не желе да имају ништа с њим.

Сада се све гласније поставља питање шта се дешава с његовом имовином. Ту се прије свега мисли на кућу у Брђанима.

Омар Мехмедбашић, сарајевски адвокат, за “Аваз” је рекао да је Закон јасан.

“Уколико нема живих насљедника, кућу и другу имовину, уколико је имао, насљеђује држава. У овом случају опћина Коњиц”, каже Мехмедбашић.

Саговорник поменутог портала је објаснио да, уколико би се ипак јавио неки члан уже породице, морао би да докаже да је заиста био ужа фамилија Гачића. Гледајући праксу, чешће буду ситуације да се неко, ипак, јави. Поготово ако је ријеч о имовини велике материјалне вриједности.

Било је и случајева гдје свирепе убице или окорјели криминалци умјесто у гробу заврше иза решетака. У том случају, њих имовина уредно чека када изађу на слободу, тврди Мехмедбашић.

“Изузетак су ситуације када се током поступка докаже да је имовина стечена у кривичним дјелима. И тада имовина завршава у рукама државе”, закључио је Мехмедбашић.

Гачићева злодјела још ће се дуго препричавати. Свриепи убица је почетком фебруара брутално убио свог комшију Сауда Султанића у Подорашцу код Коњица, а недуго затим и полицајца Махира Бегића у Тарчину.

Претходно је 1999. године осуђен за убиство саборца, које се догодило неколико мјесеци након завршетка рата у Босни и Херцеговини. Током допуста из зеничког затвора 2002. године убио је и своју мајку, за шта му је изречена обједињена казна од 20 година затвора, коју је издржавао у Зеници и Бихаћу.

На слободу је пуштен у јулу 2017. године, након одслужења 15-годишње казне. Тада је, упркос упозорењу директора тог завода Едхема Велаџића да је ријеч о “болесној особи која је спремна поново да убије”, пуштен на слободу.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана