Српска задржала кредитни рејтинг на нивоу "Б" са стабилним изгледима

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Међународна рејтинг агенција Standard and Poor's (S&P) потврдила је кредитни рејтинг Републике Српске на нивоу "Б" са стабилним изгледима, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Аналитичари истичу да се "стабилни изгледи" заснивају на процјени да смањен ризик узрокован политичким тензијама имеђу власти на БиХ нивоу и власти Републике Српске омогућава Републици Српској квалитетнији приступ тржишту капитала, како међународном, тако и домаћем.

Према истом извјештају, свеукупно стање у Републици Српској је оцијењено као погодно за сарадњу и са различитим мултилатералним финансијским институцијама.

- Без обзира на раст оперативних расхода који ће довести до незнато слабијих перформанси буџета, аналитичари стабилне изгледе базирају и на очекивањима да ће мјере за ублажавање инфлације у Републици Српској у виду повећања плата, те одобравања различитих субвенција и грантова како привреди, тако и становништву довести до позитивних резултата - наводи се у саоштењу.

Иако Агенција процјењује нешто већи дефицит у односу на планирани, очекује се да ће однос између изворних прихода Републике Српске и дуга остати на стабилном нивоу захваљујући повећању претходно поменутих прихода Републике.

Агенција прогнозира и нешто спорији раст БДП на нивоу БиХ у овој и 2023. години у односу на претходни извјештај и то: са 2,3 одсто на два одсто и са три на 2,5 одсто по годинама респективно.

Према очекивању Агенције, приближан тренд ће бити регистрован и у Републици Српској, а стабилизација свеукупних глобалних економских кретања очекује се током 2024. године.

- Напомињемо да су у цијелом извјештају Стандард анд Поор'с агенције у вези са кредитним рејтингом Републике Српске најбоље оцијењене перформансе буџета, затим слиједи стање дуга, ликвидност и финансијско управљање, а да је најлошијом оцјеном бодовано институционално уређење БиХ. Посљедње наведено је и "главна препрека" за унапређење кредитног рејтинга - истиче се у саопштењу.

Из Министарства финансија Српске подсјећају да је "ова одлука рејтинг Агенције донесена у условима знатно појачаних геополитичких тензија, условима високе инфлације и стањем које се граничи са рецесијом на глобалном нивоу".

Кредитни рејтинг Републике Српске "Б" са стабилним изгледима у контексту глобалних кретања говори у прилог томе да Република Српска води адекватну социоекономску политику која је дала добре резултате, и да се наставак успјешне политике очекује и у наредном периоду, наглашава се у саопштењу.

Из Министарства финансија Републике Српске истичу и да су кључни елементи политика које проводи Влада Републике Српске препознати не само у одлуци ове агенције, већ и у извештајима бројних међународних финансијских институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана