Српска и Ново Горажде промовисани у Краљеву

Срна
Српска и Ново Горажде промовисани у Краљеву

БЕОГРАД - Разговорима делегације Представништва Републике Српске у Србији и општине Ново Горажде са челницима Града Краљева и привредницима, промоцијом туристичке понуде Српске и представом “Седми дан” данас је настављена манифестација “Дани Српске у Србији”.

Трећег дана манифестације Краљевчани су у оквиру програма братимљења градова и општина угостили четворочлану делегацију Новог Горажда предвођену начелником општине Милом Поповић, а њихов домаћин био је градоначелник Предраг Терзић, који је био на челу седмочлане делегације.

У име Представништва Републике Српске у Србији пријему су присуствовали самостални стручни сарадници Татјана Дувњак и Јелена Кусмук, које су представиле манифестацију “Дани Српске у Србији” и подржале инцијативу о потписивању споразума о братимљењу Краљева и Новог Горажда.

Начелник Новог Горажда Мила Петковић предложила је да се потпише нови споразум о братимљењу између општине на чијем је челу и града Краљева како би се озваничио почетак сарадње, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Петковићева је објаснила да је то потребно, јер је раније постојао споразум о братимљењу између Краљева и Горажда, али да је сада Ново Горажде нова општина у Републици Српској.

“Драго нам је што смо у посјети нашем братском граду Краљеву, са којим његујемо дугогодишње пријатељске односе. Циљ манифестације јесте да градови и општине из Републике Српске, који имају потписане споразуме или братске односе са градовима и општинама из Србије, одрже састанке и представе туристичке, привредне и културне потенцијале са којима располажу”, рекла је Петковићева.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић рекао је да је њему и суграђанима увијек било задовољство да дочекују госте из Републике Српске.

“Ми смо пре две године посетили Ново Горажде поводом 500 година од оснивања Горажданске штампарије, а данас смо разговарали о могућностима за успостављање културне и спортске сарадње и о томе како привредници из Новог Горажда и Краљева могу да успоставе сарадњу”, навео је Терзић.

Он је истакао да смо један народ и да је веома значајно да сарадња између Србије и Српске буде интензивна, свакодневна, а да општине и градови треба да успостављају што чвршћу сарадњу са градовима из Републике Српске.

Делегација Новог Горажда представила је слободне привредне капацитете у власништву општине, који се стављају на располагање потенцијалним инвеститорима, као и привредне субјекте на својој територији.

Домаћинима је представљена и изградња културно-омладинског центра, за који је иницијална средства обезбиједила је Влада Србије на иницијативу предсједника Александра Вучића, и Горажданску штампарију (1519-1523), као и и планове за изградњу Музеја штампарства.

Предсједник Регионалне привредне коморе Звонко Туфегџић упутио је позив привредницима из Новог Горажда да се обрате Граду Краљеву или комори како би им они обезбиједили евентуалне партнере.

Краљевчанима су на штанду у центру града представљени туристички потенцијали Републике Српске, Новог Горажда, као и Горажданске штампарије, која је радила у периоду од 1519. до 1523. године и била прва штампарија на простору Босне, а друга на простору Западног Балкана.

Гости и домаћини заједно су обишли штанд Туристичке организације Републике Српске, који ће бити отворен и сутра од 12 до 19 часова.

У гардском позориштуи вечерас је изведена представа “Седми дан” позоришта “Путујући глумац” и Културног центра Источно Сарајево, којој су присуствовали домаћини и гости.

Текст Горана Врачара драматизовао је и режирао Александар Лазић, а играли су Јелица Ковачевић, Ивана Зечевић, Предраг Васић и Александар Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана