Српска добила знак за органске производе

Данијела Бајић
Српска добила знак за органске производе

БАЊАЛУКА - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, пратећи прописе Европске уније и Закон о органској производњи РС, израдило је знак за органске производе Републике Српске.

Како су навели у министарству, знак, који морају да носе сви органски производи из Српске, без обзира на то која је сертификациона кућа извршила контролу и сертификацију органске производње, односно органског производа, биће промовисан идуће седмице. 

- Домаћи сертификовани органски производ обиљежава се ентитетским знаком Републике Српске и кодом овлашћене контролне организације која је извршила контролу и сертификацију органске производње - наводе у Министарству пољопривреде, истичући да трговинске радње, било да је ријеч о велепродајним или малопродајним објектима, у којима се продају органски производи морају имати, на основу Правилника о условима и начину складиштења, превозу и стављању у промет органских производа, јасно обиљежена мјеста одвојена од других производа, као и на пијацама, без мијешања са другим, односно конвенционалним производима.

Како истичу, у малопродајним објектима потребно је на видном мјесту истакнути таблу, плакат, односно наљепницу са ознаком којом се обиљежава органски производ.

- Ми у регистру који водимо имамо око 100 произвођача који су у систему органске производње, али и периоду конверзије. Различите су врсте производње и прераде, а од прошле године имамо и прву регистровану сточарску фарму у Српској - истакли су у министарству.

Да би неки производ био органски, он мора, како каже Драгана Зец из Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, бити прописно обиљежен, како не би дошло до забуне, односно замјене са конвенционалним.

- Због тога сви органски производи морају да имају знак, односно маркицу која је доказ да је производ органски, као и да имају ознаку сертификационе куће која је извршила контролу и сертификацију. Знак носе само производи који су произведени по прописима и правилима органске производње и за које је издат сертификат од овлашћене контролне организације.  Свједоци смо да многи произвођачи за своје производе кажу да су органски, а неријетки и у називу својих газдинстава или предузећа имају одредницу, односно скраћеницу еко, био, органик и слично - нагласила је Зец. Да би се избјегле недоумице, али и да не би дошло до обмањивања потрошача у оваквим случајевима, анализа, односно састав етикете ће помоћи сваком потрошачу да препозна органски производ.

- Да би се потрошачи информисали и да се не би доводили у заблуду, потребно је константно радити на информисању о томе шта је органска производња и на који начин препознати органски производ - казала је Зец.

Власник бањалучке фирме “Природно биље” Недељко Кустурић истакао је да је знак потврда да су испоштовани сви принципи органске производње.

- Требало нам је више година труда да бисмо добили свој знак, који је, између осталог,  доказ квалитета - казао је Кустурић.

Резултат

Драгана Зец је објаснила да се у органској производњи избјегава употреба минералних ђубрива, средстава за заштиту биља, адитива за сточну храну и слично.

- Резултат органске производње хране је укусан, безбједан производ, високе хранљиве вриједности, богат витаминима, као и микро и макроелементима. Због свега наведеног, органска производња је све више интересантна тема, како за произвођаче, тако и за потрошаче - казала је Зец.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана