Српска добија закон о мобингу до краја године

Срна
Српска добија закон о мобингу до краја године

БАЊАЛУКА - Република Српска би до краја године могла да добије закон о заштити од узнемиравања на раду, односно мобингу, истичу у Савезу синдиката.

Из Савеза синдиката Српске за "Независне новине" је речено да је документ упућен Влади Српске која треба да утврди нацрт, након чега ће услиједити јавне расправе, па израда приједлога и потом усвајање тог закона.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић рекао је да је Синдикат у пољедњих седам-осам година иницирао доношење закона о мобингу јер су, наводи он, имали бројне приговоре, односно притужбе радника да се над њима врши мобинг.

Он је истакао да је тај закон био усаглашен на радним групама, те је ушао и у скупштинску процедуру, али је 2013. повучен, пред само усвајање, јер није прошао на одређеним скупштинским одборима.

То питање су потом синдикалци актуелизовали, било је и кашњења због дешавања у вези са вирусом корона, али би овај закон коначно требало да угледа свјетло дана.

"Очекујемо да ће у трећем кварталу тај посао бити завршен, а најкасније до краја године. Углавном, до краја године сигурно ће Српска имати то ново законско рјешење. Биће то први пут у нашој историји да имамо закон о спречавању узнемиравања на радном мјесту", рекао је Станковић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић рекао је да је текст овог закона усаглашен.

"И Синдикат и ми смо прихватили такав закон. Сматрамо да се у приватном сектору ништа неће промијенити. Тај закон је, по нама, више усмјерен на дешавања у јавном сектору. Ја никад не дозвољавам никоме да малтретира радника, зато што ми радник треба", рекао је Тривић.

У овом документу, између осталог, наведено је да је узнемиравање на раду свако понашање према раднику, групи радника или послодавцу које може нанијети штету физичке, психичке или сексуалне природе.

Радник који сматра да је изложен тортури има право да поднесе захтјев за заштиту код послодавца у року од 30 дана од дана када је посљедњи пут узнемираван.

Поступак за заштиту од узнемиравања на раду остварује се код послодавца, Агенције за мирно рјешавање радних спорова, органа надлежног за инспекцијски надзор и надлежног суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана