Српска добија Средњу школу за полицију

ГС
Српска добија Средњу школу за полицију

БАЊАЛУКА – Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о оснивању Јавне установе Средње школе унутрашњих послова.

Како се наводи у саопштењу Бироа за односе са јавношћу Владе РС, разлози за оснивање наведене школе су дугорочно рјешење питања људских ресурса у Министарству унутрашњих послова, наставак традиције средњошколског полицијског образовања и омогућавање наставка полицијског школовања на високошколским институцијама.  

"Претходно је Комисија за утврђивање испуњености услова за оснивање Средње школе унутрашњих послова Министарства просвјете и културе Републике Српске утврдила да су испуњени услови за оснивање школе с обзиром да постоји потреба за школовањем у занимању полицајац - техничар за полицијске послове, да су обезбјеђена средства за оснивање и рад школе, простор, опрема и наставна средства у складу са педагошким стандардима и нормативима, потребан број наставника и стручних сарадника, обезбјеђени услови за обављање практичне наставе, фискултурна сала и најмање једно игралиште на отвореном. Упис ученика у школску 2023/24. годину у Средњу школу унутрашњих послова биће дефинисан конкурсом које ће расписати сама установа", наводе из Владе РС.

Даље је Влада усвојила Одлуку о броју студената који се уписују у прву годину студија првог и другог циклуса у академској 2023/2024. години на јавним високошколским установама.

"Овом одлуком одобрава се упис 4.782 студента у прву годину студија првог циклуса, од тога  2.655 студената на Универзитет у Бањалуци и 1.847 студената на Универзитет у Источном Сарајеву. Поред тога, одобрава се упис 220 студената на Високу медицинску школу у Приједору и 60 студента на Високу школу за туризам и хотелијерство у Требињу. Истом одлуком одобрен је упис 1.914 студената у прву годину студија другог циклуса у академској 2023/24. години на јавне високошколске установе у Републици, од тог броја 1.005 студената на Универзитет у Бањалуци и  909 студената на Универзитет у Источном Сарајеву", наводи се у саопштењу.

Влада РС донијела је Одлуку о изради Стратегије управљања минералним сировинама Републике Српске за период 2024-2033. Влада је усвојила и приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, Уредбу о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, којом се уређује начин извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења изазваног САРС-ЦоВ-2 (ковид 19). 

"Ова Уредба доноси се с обзиром на то да важећа Уредба о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19  престаје да важи 31. марта 2023. године. Уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у 'Службеном гласнику Републике Српске', а престаје да важи 30. јуна 2023. године", истиче се у саопштењу Бироа за односе са јавношћу Владе РС, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана