Српска дјеца у Сребреници нису дошла на наставу

Srna
Српска дјеца у Сребреници нису дошла на наставу

СРЕБРЕНИЦА - Ученици српске националности јутрос нису дошли на наставу у Прву основну школу у Сребреници, у складу са закључцима састанка родитеља српске дјеце, потврдили су Срни чланови Савјета родитеља у овој школи.

Родитељи ученика српске националности у Првој основној школи у Сребреници синоћ су одлучили да од данас њихова дјеца бојкотују наставу јер је, како су оцијенили, Министарство просвјете и културе Републике Српске игнорисало њихове захтјеве на састанку у вези са проблемима у овој школи, одржаном прије два дана у Бањалуци.

Они су незадовољни што на састанак са ресорним министром Наталијом Тривић није позван и представник родитеља српске дјеце да изнесе њихове ставове, него су само разматрани бошњачки захтјеви, којима је, како наводе, већином удовољено.

Родитељи српске дјеце кажу да не прихватају те закључке и траже да Министарство заштити и њихову дјецу, којима се пријети на разне начине.

Према њиховим ријечима, пријетње највише стижу путем друштвених мрежа, дјецу називају фашистима, а ништа се не предузима да се санкционишу они који пријете српској дјеци клањем.

На родитељском састанку српских ученика затражено је од ресорног министарства да се изјасни и о захтјевима родитеља српских ђака и да стане у заштиту српске дјеце и гарантује им безбједно похађање наставе.

Закључак да се настава бојкотује до даљег или до добијања одговора на захтјеве од надлежног министарства, потписали су сви присутни родитељи српске дјеце.

Неки родитељи су најавили могућност исписивања дјеце из сребреничке школе, уколико буду игнорисани њихови захтјеви за пуну безбједност, заштиту дјеце и равноправан однос у одлучивању у органима сребреничке основне школе.

На дневном реду Скупштине општине Сребреница данас је било предвиђено разматрање информације о раду Комисије задужене за сагледавање и рјешавање стања у Првој основној школи, али је та тачка повучена јер су српски одборници тражили да се допуни одговорима на захтјеве српских родитеља, информацијом са састанка у Министарству просвјете и културе Републике Српске, те информацијом тужилаштва и полиције о догађајима у овој школи и пријетњама српској дјеци.

Затражено је и да министар Наталија Тривић посјети ову школу и разговара са родитељима и запосленим с циљем превазилажења проблема у овој установи, за које наводе да се све више политизују.

У Првој основној школи у Сребреници Срни је речено да због снијега и непроходних путева јутрос на наставу није дошао и велики број ђака бошњачке националности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана